Under gårdagen publicerade Kalqyl en uppdragsanalys om First North-bolaget Kiliaro som fick bolagets aktiekurs att rasa med 26 procent. I analysen lyfte analytikern, Peter Westberg lyfte bland annat att Kiliaro under det tredje kvartalet växte användarbasen med 665 procent, samtidigt som omsättningstillväxten landade på 14,2 procent, dock med försämrad lönsamhet.

I analysen framgick det att kassan vid utgången av kvartalet uppgick till 1,6 MSEK, samtidigt som bolaget har en genomsnittlig burn rate om 1 MSEK per månad. Under det tredje kvartalet anställde Kiliaro tre nya konsulter, vilket enligt analysen påverkar burn raten till det negativa. Under samma period har bolagets tidigare CFO avgått, något som troligtvis förklarar de minskade personalkostnader under perioden.

Kalqyl estimerar att Kiliaros kassa är slut kring årsskiftet (november/december) 2022, med den anledningen ser Kalqyl att bolaget har ett akut finansieringsbehov och därmed risk för konkurs.

Idag under förmiddagen publicerade Kiliaro ett pressmeddelande där bolaget dementerar den falska ryktesspridningen. Bolaget hävdar att Kiliaros aktieägare igår tog del av felaktiga uppgifter om att bolaget är påväg in i konkurs. Bolaget hänvisar direkt till Kalqyls analys och menar att det är ”falsk ryktesspridning”.

– Tyvärr kan man inte alltid lita på det man läser, trots att informationen kommer från ett analysföretag som uppenbarligen inte har rätt kunskap och kompetens. Bolag som har ett rörelsekapital som räcker mindre än tre månader blir granskade av Nasdaq och listas på en speciell lista för att informera marknaden om utmaningen hos bolaget. Kiliaro är inte med på någon sådan lista vilket Kalqyl borde vara väl medvetna om. Återigen väldigt tråkigt att ett analysbolag publicerar missvisande information säger Kiliaros VD Elie Komo.

Kiliaro finansieras av kapitalbolaget First Venture som igår meddelade att de kommer att fortsätta att backa bolaget finansiellt. Kiliaro har en aktiv handel i aktien och har under hösten haft den största procentuella tillväxten på Nasdaq under löpnade 12 månader. Bolaget är under stark expansion med en intensiv produktutveckling och många strategiska partnerskap knutna som kommer att rullas ut närmaste månaderna, står det i bolagets pressmeddelande.

I skrivande stund handlas Kiliaros aktiekurs upp närmare 30 procent.