Johnson & Johnson måste betala 18,8 miljoner dollar till en man från Kalifornien som hävdar att han utvecklade cancer på grund av exponering för företagets babypuder, enligt en jury som beslutade i tisdags. Detta utgör ett bakslag för företaget i dess strävan att lösa tusentals liknande fall gällande dess talkbaserade produkter i en amerikansk konkursdomstol. Detta rapporterades av Reuters som följt rättegången via länk.

Juryn beslutade till förmån för Emory Hernandez Valadez, som lämnade in stämning förra året i delstatsdomstolen i Oakland, Kalifornien, mot Johnson & Johnson för att kräva ekonomisk ersättning. Hernandez, 24 år, hävdar att han utvecklade den dödliga cancern mesoteliom i vävnaden runt sitt hjärta på grund av tung exponering för företagets babypuder sedan barndomen. Rättegången som pågick i sex veckor var den första rörande babypuder som bolaget har ställts inför på nästan två år.

Juryn fann att Hernandez hade rätt till skadestånd för att täcka sina sjukvårdskostnader och smärta, men avstod från att tilldela straffskadestånd mot företaget. Hernandez kommer inte att kunna driva in beloppet inom en överskådlig framtid, tack vare en konkursdomstolsorder som fryser de flesta rättsprocesser gällande det omdiskuterade babypudret.

Företagets vice vd för rättsliga frågor, Erik Haas, sa i ett uttalande att företaget kommer att överklaga domen och kallade den “oförenlig med decennier av oberoende vetenskaplig utvärdering som bekräftar att Johnson’s Baby Powder är säkert, inte innehåller asbest och inte orsakar cancer.”

I sina slutpläderingar till juryn den 10 juli hävdade Johnson & Johnsons advokater att det inte fanns några bevis som kopplade Hernandezs typ av mesoteliom till asbest eller som bevisade att Hernandez någonsin var exponerad för förorenat talkpuder. Hernandezs advokater anklagade under sina slutpläderingar Johnson & Johnson för att ha försökt dölja asbestförorening i årtionden, vilket de betecknade som “avskyvärt”.

Hernandez vittnade i juni och berättade för juryn att han skulle ha undvikit bolagets babypuder om han hade fått veta att det innehöll asbest, vilket hans stämning hävdar. Jurymedlemmarna fick även höra från Hernandezs mor, Anna Camacho, som sa att hon använde stora mängder av produkten på sin son när han var bebis och under hans barndom. Hon grät när hon beskrev Hernandezs sjukdom.

Tusentals käranden har stämt bolaget och hävdat att företagets babypuder och andra talkprodukter ibland innehåller asbest och orsakar äggstockscancer och mesoteliom. J & J har sagt att deras talkprodukter är säkra och inte innehåller asbest, vilket har kopplats till mesoteliom.

Dotterbolaget LTL Management ansökte om konkurs i Trenton, New Jersey, i april och föreslog att betala 8,9 miljarder dollar för att lösa mer än 38 000 stämningar och förhindra att nya fall framkommer. Det var företagets andra försök att lösa talk-relaterade anspråk genom konkurs, efter att en federal appellationsdomstol avvisade ett tidigare försök.

Under konkursförfarandet har de flesta rättsprocesser stoppats, men Michael Kaplan, chefsdomare i konkursdomstolen, lät Hernandezs rättegång fortsätta eftersom han förväntas leva en kort tid.

Enligt konkursdomstolshandlingar har bolaget uppgivit att kostnaderna för talkrelaterade domar, förlikningar och juridiska avgifter har nått cirka 4,5 miljarder dollar.