Genom att byta bilförsäkring regelbundet och jämföra alternativen noggrant kan du se till att alltid ha den billigaste bilförsäkringen. För att underlätta jämförelsen kan du följa de tre steg vi tar fram i denna artikeln.

Jämför bilförsäkringar smidigt och enkelt

Har du tagit dig an utmaningen att jämföra bilförsäkringar behöver du ett eller annat verktyg för att underlätta processen. Vi hoppas att en del av det kan vara denna artikeln, men rekommenderar även jämförelsetjänster för bilförsäkringar som Billigastbilförsäkring. Där kan du jämföra de olika försäkringsbolagen utifrån de preferenser du tar reda på genom denna artikeln!

1. Välj omfattning

Börja med att tänka igenom vilken bil det är du försäkrar och vad du vill ha ut med försäkringen. Vill du endast ha den billigaste möjliga bilförsäkringen för än äldre bil du inte är så rädd om, eller vill du försäkra en dyrbar bil? Det kommer avgöra vilken omfattning och därmed vilken slags bilförsäkring du väljer.

Det finns tre val här att välja mellan. Den lägsta omfattningen som du enligt lag minst är skyldig att ha är en trafikförsäkring som enbart täcker skador på annan egendom och andra personer. Det innebär att du till exempel att bilen du orsakar en skada på är försäkrad, men inte bilen som du kör. Vi rekommenderar en trafikförsäkring endast om du har en riktigt gammal bil som du vill försäkra till lägsta möjliga priset.

Sedan kommer halvförsäkringen som även täcker skador för dig och din bil, men inte inkluderar en vagnskadegaranti. Därför passar den bilar som är nyare än tre år då vagnskadeförsäkring ingår kostnadsfritt genom tillverkaren under de tre första åren.

Till sist finns även helförsäkring som de flesta bör skaffa, den täcker skador på annan egendom och andra personer men även din egendom och det kan ibland ingå tilläggsförsäkringar som allriskförsäkring. När din nyare bil blir äldre än tre år rekommenderas du generellt sett att uppgradera till en helförsäkring för att vara rätt försäkrad för olyckor.

2. Eventuella tilläggsförsäkringar

Innan du är helt klar med valet av vilken slags bilförsäkring som passar dig bör du även tänka igenom behovet av tilläggsförsäkringar. Vi går nedan igenom en lista med vanliga tilläggsförsäkringar och vilka som bör teckna dem. Tänk på att först försöka hitta ett försäkringsbolag där tillvalet ingår kostnadsfritt, finns det inte får du lägga till det på bilförsäkringens pris.

  • Parkeringsskydd: Om du brukar parkera bilen på små gator där det är tajt mellan bilarna kan ett parkeringsskydd vara bra att ha. Det reducerar eller eliminerar självrisken om din bil blir skadan när den är parkerad. Passar dig som bor i en storstad.
  • Allriskförsäkring: Är du klantig och kan till exempel råka spilla ut dricka i bilen eller tanka fel? I så fall är det en allriskförsäkring du vill teckna till. För dig kan det vara förmånligt att välja ICA Försäkring där allrisk ingår för halv- och helförsäkringar kostnadsfritt.
  • Vägassistans: Du kan även reducera självrisken för vägassistans genom ett tillval som ofta kallas för vägassistans.

3. Jämför försäkringsbolag

Nu har du klart för dig vilken typ av bilförsäkring du bör skaffa och om du ska lägga till något tillägg. Det som återstår är det svåraste, nämligen att jämföra försäkringsbolagen. Som tur är så behöver det inte vara så krångligt om du håller dig till det viktigaste.

Till att börja med så kan du använda dig av en jämförelsetjänst som gjort det grövsta arbetet och tagit fram ett par stycken försäkringsbolag som är i framkant. Sedan för att jämföra dessa använder du främst priset för den bilförsäkring du vill skaffa. När du fått fram det billigaste försäkringsbolaget för din bilförsäkring får du dock inte glömma att kolla in kundomdömen. På så sätt får du en inblick i hur bra servicen är och vilka eventuella nackdelar som kan finnas. Genom att kombinera premien per månad med bra kundomdömen hittar du den bästa och billigaste bilförsäkringen!

Glöm dock inte att om du har någon tilläggsförsäkring bör du se till att teckna ett försäkringsbolag där den ingår kostnadsfritt, om det finns. Ett exempel på detta är att både ICA Försäkring och Gjensidige har allriskförsäkring kostnadsfritt för dig som tecknar en halv- eller helförsäkring.