Jämför du inte billån är chansen stor till att du får en högre ränta och sämre villkor än du behöver. För att du ska undvika detta går vi nu igenom hur du jämför billån för att hitta de lägsta räntorna.

Jämför billån med dessa tips

Genom att följa våra 4 steg nedan som vi tagit fram med hjälp från Rebecka Svensson på Bästbillån hjälper vi dig att hitta billånet med bäst ränta!

1. Undersök din kreditvärdighet

Det första steget är att veta att du måste utgå ifrån din kreditvärdighet då den ger dig olika möjligheter. Har du bra kreditvärdighet och är fri från betalningsanmärkningar kan du till exempel välja ett billån med säkerhet genom bilhandlaren och få en lägre ränta.

Har du inte en lika bra kreditvärdighet eller vill köpa en bil begagnad från en privatperson kommer du behöva ta ett billån utan säkerhet. Det har minst lite högre ränta än ett lån med säkerhet, men hur mycket mer beror på hur bra din kreditvärdighet är. Har du god kreditvärdighet är risken för banken inte så stor även fast det inte finns någon säkerhet och därmed blir inte räntan så mycket högre. Om du däremot har en dålig kreditvärdighet kan räntan på dessa lån sticka iväg rejält.

2. Använd en låneförmedlare

Det andra steget vi och ett mycket viktigt är enligt oss att använda sig av en låneförmedlare och på så sätt utesluta enskilda långivare från jämförelsen. Dessa får du exponering mot sedan genom låneförmedlaren. Det enda argumentet för att välja en enskild långivare direkt är om du väljer Coop Bank och nyttjar deras räntegaranti och ränterabatt för Coop medlemmar.

Annars bör du använda en låneförmedlare som är en tjänst där du skickar in din ansökan genom och får svar från runt 40 långivare. Processen är kostnadsfri och ej bindande och ökar konkurrensen mellan långivarna och på så sätt når du den bästa räntan på lånet.

3. Jämför låneförmedlare

När du har bestämt dig för att nu ansöka genom en låneförmedlare är det dags att välja vilken. Det finns även här ett stort utbud av aktörer som gör valet lite krångligt. Däremot har vi tre faktorer som tillsammans hjälper dig att hitta rätt. Först är det antal långivare anslutna, sedan den lägsta möjliga räntan och till sist kundomdömen. Du vill alltså ha en låneförmedlare med så många långivare som möjligt och att dessa ska ha så låg ränta som möjligt, samtidigt som du vill att kunder som testat låneförmedlaren ska vara nöjda med sitt val.

4. Välj erbjudande

Genom de tre faktorerna i steg tre bör du kunna hitta rätt låneförmedlare som enligt vårt test var Lendo. När du sedan har skickat in din ansökan återstår det sista steget och det är att välja rätt erbjudande. Till en börja rekommenderar vi att du filtrerar erbjudandena på lägst effektiv ränta så att du även får med eventuella avgifter. Sedan kollar du upp kundomdömen på bankerna med de lägsta räntorna. Du vill här hitta en kombination av en låg effektiv ränta och bra kundomdömen. Därmed är det billigaste billånet nödvändigtvis inte det bästa.

Vad är en låg ränta på billån?

Så vad är egentligen en låg ränta på ett billån? Svaret är tyvärr att det beror på din kreditvärdighet. Däremot med det sagt kan vi säga att de lägsta räntorna på billån just nu är mellan 6-8 % och de lite högre mellan 10-15 %. Har du en bra ekonomi vill du ha en ränta inom de lägre spannet, har du däremot sämre kreditvärdighet kommer du troligtvis behöva nöja dig med en ränta i mitten eller i det högre spannet.

Som tur är så har vi ett tips många ansöker utan att veta om. De är att du sänker din ränta i genomsnitt med 2 % om du använder en medsökande. Det är en ytterligare person som har delat solidariskt betalningsansvar med dig för lånet.