Israels centralbank meddelade på måndagen att den kommer sälja upp till 30 miljarder dollar (cirka 330 miljarder kronor) i utländska valutareserver i ett försök att stödja den inhemska valutan (New Sheqel), som har fallit kraftigt efter den dödliga attacken av Hamas-militanterna under helgen.

På söndagen rasade Tel Aviv-börsen 6,4 procent, vilket var den största intradagsnedgången sedan mars 2020. Andra börser i Mellanöstern backade också, däri Egyptens EGX 30 och Saudiarabiens Tadawul All Share Index, de noterade en mildare nedgång om 0,6 samt 0,55 procent.

Den israeliska shekeln försvagades under måndagsmorgonen med 3,10 procent som mest  och handlas i skrivande stund ned 2 procent mot dollarn. Den senaste försvagningen innebär den lägsta noteringen sedan februari 2016.

ILS/USD

”Banken kommer att agera på marknaden under den kommande perioden för att dämpa volatiliteten i shekelväxelkursen och för att tillhandahålla den nödvändiga likviditeten för att marknaderna ska fungera korrekt,” skrev centralbanken i ett uttalande som släpptes på måndagen.

Utöver det 30 miljarder dollar-programmet tillade banken att den kommer att tillhandahålla likviditet på marknaden genom SWAP:ar på upp till 15 miljarder dollar.

”Banken i Israel kommer att fortsätta övervaka utvecklingen, följa alla marknader och agera med de tillgängliga verktygen som är nödvändiga,”

”Israels ekonomi är mycket stark,” sade Zvi Eckstein, tidigare viceguvernör vid Banken i Israel, till CNBC via telefon. ”Om det inte sker en fysisk attack från Iran är det mycket troligt att Israel kommer att återgå till fullständig ekonomisk funktion inom en vecka eller två,” sade han.