Massimiliano S. Franzé har ägnat de senaste 22 åren åt daytrading. Först som anställd proprietary trader i Stockholm och Luxemburg, därefter de senaste nio åren i egen regi. Under pseudonymen “A diary of a Daytrader” har han insprirerat och motiverat många att öppna ögonen för aktiv trading men heller inte hymlat med dess baksidor och de mentala utmaningar som det innebär. Daytrading är en del av Massimiliano´s DNA och kommer så alltid att vara även om han idag ägnar allt mer tid till affärsängelverksamhet och alternativa investeringar i mindre bolag, inte sällan start-ups. 

Alldeles nyligen har Massimiliano givit ut sin debutroman som har just namnet “A diary of a Daytrader”, den gavs ut genom Nyfikna Investerare Förlag. Finanstid fick möjligheten att träffa “Massi” som han kallas och ställa lite frågor om livet som daytrader. 

Debutroman alltså! Vad fick dig att ta steget från sociala medier till att faktiskt ge ut en bok?
Ja, tänk! Något som känns lika overkligt som verkligt när jag nu har boken i min hand! Äran ska dock läggas på alla de följare av min dagbok på Instagram som uppmärksammade de längre texterna och hela tiden peppade mig att skriva mer. På så sätt tog de mitt skrivande några hack till och sådde ett frö i mig. Kanske fanns det någonstans en författardröm som jag inte visste att jag hade? En av de som läste de första texterna var Joanna Törngren Redebrant från Nyfikna Investerare. Vi fick kontakt varpå mina texter även delades i hennes nätverk och även där blev uppskattade. När Joanna sedan kläckte idén att jag skulle ge ut en bok under hennes nystartade förlag Nyfikna Investerare Publishing – så var bollen i rullning och skrivandet tog fart på allvar.

Ska boken läsas som en självbiografi tagen rakt ur historien eller finns det fiktiva inslag?
Boken är inte en strikt självbiografi utan en roman som är sprungen ur egna upplevelser och erfarenheter. Berättelsen rör sig hela tiden i gränslandet mellan fiktion och verklighet.

Hur mycket tid ägnar du dagligen åt daytrading idag?
De instrument jag följer håller jag löpande koll på från runt 7 på morgonen tills jag lägger mig framåt midnatt alternativt somnar på soffan. Åt ren aktiv handel blir det runt 4-6 timmar per dag.

Hur fattar du dina investeringsbeslut? Är det baserat på teknisk analys, fundamenta eller specifika strategier?
Marknaden är så komplex i sig, så jag strävar hela tiden efter att förenkla så mycket som möjligt. Att fördjupa sig i teknisk analys med vågrörelser, Fibonacci och Ichimoku blir för mig att krångla till det och då riskeras själva essensen kring trading att gå förlorad. Fundamental analys är alltid viktig och nödvändig framförallt för investeringar med något längre tidshorisont. För renodlad daytrading är kursrörelse binär, alltså två utfall: Det kan gå upp eller ner. När jag granskar de runt 10 instrument som jag följer sedan länge (några index, några råvaror respektive några enskilda aktier) – letar jag efter något sammanvävt som talar för att sannolikheten är större för uppgång alternativt nedgång. Sådant ger mig underlag för snabba beslut.

Man ser sällan misslyckanden, trots att de allra flesta faktiskt går back på aktiv trading. Har du någon strategi för att mentalt hantera de perioder då det går sämre?
Att överleva sina misslyckanden ser jag som den viktigaste nyckeln till att faktiskt lyckas. Det kommer hela tiden sämre perioder oavsett hur många år man ägnat åt trading.  Dessa perioder kostar oerhört mycket rent mentalt och innebär förstås negativa avtryck på privatekonomin – vilket är några faktorer som knäcker många och får de flesta att ge upp.
I grunden försöker jag hålla mig ödmjuk inför marknaden då jag vet att man inte kan vinna över den – men däremot få en liten del av kakan. Jag har sett så många (ofta yngre) tidigt slå sig för bröstet vilket ofta är ett varningstecken då det ju inte är någon konst att klara av de bra perioderna – det kan ju alla. Det är de sämre tiderna som sållar agnarna från vetet. Under sämre perioder drar jag ofta ner på risken och försöker jobba systematiskt för att hitta tillbaka till flytet och det så nödvändiga tradingsjälvförtroendet igen.

Slutligen, att lyckas som daytrader är såklart en stor kombination av olika attribut, men om du bara fick ge ett tips, det viktigaste för att lyckas, vad skulle det bli?
Tålamod och åter tålamod. En inte helt ovanlig klyscha i tradingkretsar säger att trading är ett maratonlopp snarare än en sprint – vilket faktiskt stämmer.

Massimiliano S. Franzé                                               

 

Boken finns ute där böcker finns och vill man åka på en tidsresa dryga 20 år bakåt till en finansvärld som kokade för att sedan förändras i grundvalarna nästan över en natt, för att sedan byggas upp och ge sig in i nästa finanskris. Då rekommenderar vi att läsa Massis debutroman som tar dig bakom lyckta dörrar under alla dessa skeenden.

Till Finanstids höstquiz som kommer att släppas inom kort så har vi kommit över en handfull böcker som vi självklart låtit Massi signera och som vi lägger in i prispotten. Missa inte det!