Företagare förstärker sitt pensionssparande och försäkringsskydd inför en lågkonjunktur och i kölvattnet av pandemin. Soloföretagare, däremot, verkar inte följa samma trend. Enligt en Sifo-undersökning beställd av Swedbank saknar var femte företagare utan anställda pensionsparande och tre av tio a-kassa. Vissa företagare har även börjat sänka sina löner, vilket kan påverka deras försäkringsersättningar.

Undersökningen visar att många företagare har förstärkt sitt person- och försäkringsskydd under de senaste två åren. Nio av tio företagare sparar nu till sin pension, jämfört med åtta av tio år 2020. Liv-, sjuk- och sjukvårdsförsäkringar ökar också bland företagare, liksom medlemskap i a-kassa eller andra inkomstförsäkringar.

Många soloföretagare är dock underförsäkrade när det gäller personförsäkringar, a-kassamedlemskap och pensionssparande. Tre av tio soloföretagare saknar a-kassa och var femte sparar inte till sin pension.

“Ett medlemskap i en a-kassa är en billig försäkring för att trygga sin ekonomi. Ersättningen från a-kassan är betydligt bättre än grundersättningen som den som saknar a-kassa kan få från staten,” säger Jörgen Kennemar.

Två av tio företagare inom hotell- och restaurangbranschen samt lantbruk rapporterar att de har minskat sina löner under det senaste halvåret. Detta kan vara en tillfällig lösning för att rädda företaget från konkurs eller förbättra lönsamheten, men en permanent lönesänkning kan påverka både ersättningsnivån för sjuk- och föräldrapenning samt pensionen.

“Att sänka eller helt dra in på lönen är inte en långsiktig lösning,” säger Jörgen Kennemar.

Trots förstärkningen av försäkringsskyddet finns det fortfarande utbredd tveksamhet hos företagare om det ekonomiska stödet från socialförsäkringssystemet. Nästan hälften av företagen tror inte att de får det ekonomiska stöd de behöver, med soloföretagare som de mest skeptiska. En statlig utredning (SOU: 2021:98) föreslår dock åtgärder för att göra trygghetssystemet enklare och mer förutsägbart för företagare.