Inflationen i Sverige har stigit väldigt mycket under föregående år. Riksbanken har redan höjt styrräntan, och under 2023 väntar ännu fler höjningar. Detta påverkar stora delar av Sveriges befolkning på ett personligt plan – till exempel de som har bolån. Har du bolån, eller funderar du på att ta ett bolån inom en snar framtid? Här delar Zensum med sig av hur hur ett bolån påverkas av rådande inflation, och hur du kan göra för att skydda din egen ekonomi.
Vad betyder inflation?
Inflation innebär att prisnivån på varor och tjänster i landet stiger på ett allmänt och bestående sätt. Det kan finnas olika förklaringar till varför inflationen uppstår, men oavsett orsak så blir resultatet detsamma. Det blir dyrare för både hushåll och företag att hålla sig flytande rent ekonomiskt, och man tvingas på så vis bli mer försiktig med hur man spenderar sina pengar.
Styrräntan höjs för att bekämpa inflationen
Riksbanken strävar efter att inflationen ska ligga runt 2 %, och deras främsta verktyg för att hålla inflationen låg är genom justering av landets styrränta. Riksbanken har – precis som kollegorna i Europeiska Centralbanken och USA:s centralbank Fed – redan höjt styrräntan och även meddelat att fler höjningar är på väg. Höjningar av styrräntan resulterar i att det blir dyrare att låna, vilket leder till att hushåll och företag spenderar mindre och att inflationen minskar.
Hög styrränta gör bolånet dyrare
När Riksbanken väljer att höja styrräntan för att bekämpa inflationen justerar även bankerna sina låneräntor, eftersom det annars finns risk att deras verksamhet går med förlust. Om styrräntan till exempel ligger på 3 % behöver bankerna låna ut till samma ränta eller mer för att gå med vinst. Detta innebär att det finns en direkt relation mellan inflationen och nivån på bolåneräntorna. Ju högre inflation som råder desto högre blir även bolåneräntorna.
Så påverkas bolån av inflationen – kortsiktigt och långsiktigt
För det enskilda hushållet leder inflation kortsiktigt till ett dyrare bolån, och att det finns mindre pengar över när alla boendekostnader är betalda. Om inflationen däremot håller i sig så kommer även lönenivåerna höjas, vilket kan vara positivt för dig som låntagare. Även om räntekostnaderna stiger och du spenderar mer pengar på boendet så förblir alltså skulden densamma, eftersom lönen höjs. Summa summarum minskar bolånet i relation till din inkomst.
Så rider du ut stormen som bolånetagare
När det kommer till månadsekonomin vid inflation är de allra flesta förlorare på kort sikt. Lönen höjs inte på en gång, men prisnivån i samhället är högre och så även räntorna. Bolånetagare kan däremot bli vinnare i längden, men då gäller det att rida ut stormen. Här är några av Zensums tips på vad du kan göra som bolånetagare för att klara inflationen:
- Skapa en budget och dra ner på utgifterna: En tydlig överblick av din egen ekonomi hjälper dig att avgöra vilka utgifter som är onödiga. På så vis får du möjlighet att göra de justeringar som krävs för att klara av högre utgifter en längre period.
- Höj din lön: Om du haft samma lönenivå under en lång tidsperiod kan det vara en god idé att ta upp diskussionen med din arbetsgivare. Om möjligheten inte finns kan det vara dags att byta arbetsplats eller söka ett extrajobb sidan av.
- Bind bolåneräntan: En bunden bolåneränta gör att dina utgifter blir mer förutsägbara. Du kan också dela upp bolånet på olika bindningstider för att sprida ränterisken, och samtidigt motverka att räntan för hela lånet höjs samtidigt.
- Flytta: Om du har svårt att få din ekonomi att gå ihop i inflationstider kan det vara värt att kolla på billigare boendealternativ.
- Spara: Försök att spara pengar i den mån du kan. Under tider av inflation brukar det faktiskt gå bra på börsen, och du kan få bra värdeutveckling genom att spara i fonder.
- Ta kontakt med andra långivare: Chansen finns att du kan få ett bättre erbjudande på bolån hos en annan bank.