Hundratals medarbetare hos OpenAI har nu hotat med att säga upp sig för att fortsätta vidare hos Microsoft som nyligen anställt den avsatte OpenAI VD:n Sam Altman och tidigare medgrundaren av OpenAI, Greg Brockman, för att leda ett nytt “avancerat AI-forsknings team”.

I ett brev till OpenAI:s styrelse, som rapporterades av Wired och journalisten Kara Swisher, säger över 500 nuvarande OpenAI-anställda att “Microsoft har försäkrat oss om att det finns platser för alla OpenAI-anställda hos det nya dotterbolaget.”

Brevet ställer hårda krav: OpenAI-anställda kommer att lämna företaget om styrelsen inte återinsätter Altman och Brockman och att styrelsen sedan avgår. Men eftersom styrelsen redan har gjort sitt val, beslutat att förbli på plats och utsett en ny VD, medan Altman och Brockman går till Microsoft, verkar det som att Microsoft kanske just har hittat Altmans första flera hundra anställda, förutsatt att de har rätt om företagets löfte att anställa samtliga hos OpenAI.

OpenAI-anställda som har undertecknat brevet anklagar företagets styrelse för att äventyra deras arbete och ha “undergrävt vårt uppdrag och företag.” De förkastar också idén att OpenAI utvecklades i för rask takt för utan hänsyn till säkerhet. “Vårt arbete med AI-säkerhet och styrning formar globala normer,” skriver de.

Kara Swisher rapporterar att det för närvarande finns 700 anställda hos OpenAI och att fler underskrifter fortfarande läggs till i brevet. Brevet verkar ha skrivits före händelserna igår, vilket antyder att det har cirkulerat sedan Altmans avgång. Det innebär också att det kanske är för sent för OpenAIs styrelse att agera på de ställda kraven, om de ens önskar göra det.