Förväntningarna på Apple inför eventet där de släppte nya mobiler med 5G var skyhöga. Dagen innan hade aktien handlats upp 6,4 procent. Intresset hos marknaden svalnade dock under presentationsdagen då aktien föll tillbaka 2,7 procent.

Produktionsledet står beredda för anstormning, enligt uppgift, då Apple tillsammans med sina leverantörer ökat produktionstakten av telefonerna inför eventet. Till exempel ska både Foxconn och Pegatron, som är Apples största tillverkare av telefoner, ha haft full produktionshastighet under Kinas två viktigaste helgdagar

iPhone 12 och tre andra nya modeller
Det var alltså under tisdagskvällen som teknikjätten presenterade nya Iphone 12, i totalt fyra olika modeller: Iphone 12, 12 mini, 12 Pro och 12 Pro Max. Samtliga modeller har stöd för 5G-tekniken. Lägligt med eventet kom information att operatören Verizon med dess 5G-nätverk nu når över 200 miljoner i USA.

I de nya modellerna finns flera nyheter men det är onekligen 5G som är centrum. Hur ser analytikerna på detta tekniksprång? Vissa är skeptiska och pekar på att rivalen Samsungs 5G-satsningar hittills inte verkar ha burit mycket frukt. De ifrågasätter också om Apples kunder bryr sig särskilt mycket om hastigheten på internetuppkopplingen.

Helt andra tongångar kommer bland annat från Dan Ives, analytiker på Wedbush Securities, som tror att telefonen kan vara en uppgraderingsmöjlighet som endast kommer en gång per årtionde. Han tror att iPhone-försäljningen kan slå det tidigare rekordet från 2015.

Hur väntas då Apple stå sig gentemot andra giganter i branschen. Enligt en rapport från Trendforce så väntas Huawei tillverka flest enheter i år; 74 miljoner, följt av Apple med 70 miljoner enheter och Samsung på tredje plats med 29 miljoner enheter.

Hur har analytikerna ändrat sin syn på Apples aktie sedan eventet i veckan? 
Morgan Stanley är en bankerna som varit positiva och för flera veckor sedan rekommenderade att köpa aktien inför eventet. Som skäl angav de att aktien fallit tillbaka sedan början av september, men också att Apple ökat sin marknadsandel i Europa och Kina. De ser också starka resultat från Apple-underleverantören Jabil och att Apple öppnat fler butiker.

Däremot var svenska affärstidningen Dagens industri inte lika imponerade vid samma tidpunkt och lyfte fram att bolagets rörelseresultat bara har ökat 13 procent de senaste fem åren medan aktien i slutet av september hade rusat nära 300 procent. Uppgången har istället drivits på av massiva återköp och rusande p/e-tal. Tidningen skrev att bolaget fortfarande är ett fantastiskt bolag, men påpekar att det är vettigt att skala ner innehavet om man inte är lika långsiktig som Warren Buffett, då kursuppgången drivs av rusande p/e-tal snarare än rusande vinst.

Finwire har gjort en genomgång av Bloombergs databas där det framgår att det inte är särskilt många av analytikerna som hittills gjort riktkursförändringar efter eventet.

De flesta analytikerna, eller en andel på 59,1 procent, har köp på aktien.

Apple Konsensus rekommendation på aktien Antal
Köp 59,1% 26
Behåll 29,5% 13
Sälj 11,4% 5
Riktkurs konsensus, 12 månaders sikt 121,38 USD
Senast betalt 121,19 USD (stängningskurs onsdag)
Källa: Bloomberg

Bland en längre lista av analytiker är det endast fyra som har gjort någon riktkursförändring.

Jefferies som har Köp som rekommendation har höjt sin riktkurs på Apple till 140 dollar (135)
Credit Suisse, som har Behåll som rekommendation har höjt sin riktkurs till 106 dollar (95)
Morgan Stanley, som har Övervikt som rekommendation har höjt sin riktkurs till 136 dollar (130)
Zacks, har Neutral som rekommendation och har höjt sin riktkurs till 131 dollar (121).