Hennes & Mauritz AB, har väckt talan mot sin kinesiska konkurrent Shein i Hongkongs högsta domstol för påstått varumärkesintrång och kopiering av flera av den svenska modeåterförsäljarens designs.

Den snabbväxande klädkedjan Shein står nu inför en stämning från H&M i Hongkongs högsta domstol. Den svenska detaljhandlaren kräver skadestånd och ett förbud för Shein att fortsätta kränka upphovsrätten och varumärkena. Enligt Bloomberg News lämnades stämningen in redan i juli 2021, det har nu bekräftats av H&M.

Detaljer kring stämningen, som inkluderar fotografier på flera klädesplagg – allt från badkläder till tröjor – som H&M påstår är bevis på att Shein har stulit deras design, släpptes efter en rättegång den 21 juni. Nästa förhandling kommer äga rum den 31 juli.

Detta är inte första gången som Shein anklagas för plagiat, enligt Bloomberg har över ett dussin stämningar enbart i USA lämnats in mot det kinesiska modeföretaget för påstådda intrång i immateriell rätt tidigare i år. Ofta har dessa fall slutat i förlikning utanför domstol.

Att H&M nu öppet attackerar sin snabbväxande konkurrent är anmärkningsvärt men inte oväntat med tanke på den ökande konkurrensen på modemarknaden. Shein strävar efter att bli större än H&M och Zara tillsammans genom sina ultrabilliga erbjudanden. Den kinesiska plattformen har planer på att gå publikt i år, men har ställts inför kritik inte bara för varumärkesintrång utan också för högst tveksamma arbetsvillkor och brist på transparens.

För modeföretag är originalitet och design en hörnsten i verksamheten. Att skapa unika och distinkta kläder är en central del av att attrahera kunder och bygga ett starkt varumärke. När dessa designs stjäls och reproduceras av konkurrenter kan det ha en förödande effekt på företagets rykte och ekonomi.

Det är därför inte förvånande att H&M, som är känt för sina snygga och prisvärda kläder, tar sådana anklagelser på största allvar. Genom att stämma Shein i Hongkong försöker H&M skydda sina intellektuella rättigheter och sätta stopp för den påstådda designstölden.

Modeindustrin är en intensivt konkurrensutsatt marknad där företagen ständigt strävar efter att locka till sig kunder och öka sin marknadsandel. Sheins snabba tillväxt och aggressiva prisstrategi har gjort dem till en betydande utmanare för etablerade aktörer som H&M.

Med Sheins påstådda ambitioner att överträffa både H&M och Zara kombinerat är det tydligt att deras expansion inte går obemärkt förbi. H&M står nu upp mot denna utmaning för att försvara sin position som en av världens ledande modeåterförsäljare.