Med siktet inställt på att bli norra Europas ledande tech-konsultbolag förvärvar HiQ nu e-handelsspecialisten Lamia. Det finska företaget Lamia grundades 2012 och specialiserar sig på att bygga och utforma digitala tjänster och multikanallösningar för retail. Med 90 anställda och en stadig tillväxt blir företaget ett strategiskt viktigt tillskott för HiQs investeringar i retail.

– Jag är väldigt glad att kunna välkomna Lamia till oss på HiQ. Vi ser en explosiv ökning av efterfrågan på e-handelslösningar. Med deras djupa kunskap inom design, utveckling, moln och data – samt viktiga kunder och partners kommer Lamia att bidra till vår fortsatta utveckling inom området, säger Fredrik Malm, tf CEO på HiQ.

Lamia grundades 2012 i Finland. De specialiserar sig på digital transformation inom retail och att hjälpa kunder att navigera rätt på sin digitala resa genom att kombinera relevant teknologi, människocentrerad service och innovativ design. Företaget levererar hållbart och mätbart värde med hjälp av design, mjukvaruutveckling, moln och data. De besitter expertkompetens inom allt från digitala affärer och e-handel till nyskapande teknik. Lamia har under många år varit ett av de snabbast växande teknikföretagen i Finland. Som företag värdesätter Lamia varje anställd högt och lägger stor vikt vid yrkesmässig utveckling och en tydlig karriärväg. Efter förvärvet kommer Lamia att fortsätta verka under eget varumärke, som en del av HiQ-familjen.

– Målet har alltid varit att erbjuda kunder vår unika expertis inom teknik, data och design. Som en del av HiQ-familjen kan vi nu fortsätta på den vägen men i större skala, med norra Europa som spelplan. HiQs förvärv är ett viktigt steg på vår resa och i vår utveckling som företag. HiQ är en perfekt matchning för oss och vi är mycket stolta över att kunna tillkännage detta idag. När vi lägger ihop vår kompetens inom digital transformation och e-handel med HiQs omfattande erbjudande blir vi ett otroligt starkt team. Vi kommer att kunna erbjuda ännu fler karriärvägar och tillväxtmöjligheter för våra anställda, på en nivå som vi inte hade klarat på egen hand. Vi ser verkligen fram emot att börja jobba med HiQ, säger Henri Halmelahti, medgrundare av Lamia.

Retail är en av de branscher där den snabba teknikutvecklingen totalt har förändrat villkoren. Tack vare smidiga digitala tjänster med fokus på användarupplevelsen och den totala kundresan ökar handeln effektiviteten. HiQ har bred branschkunskap och lång erfarenhet av att jobba med ledande handelskedjor. Samarbetena spänner från idé och design till kvalitetssäkring inom alltifrån marknads- och försäljningslösningar till inköps- och logistiksystem. HiQs expertis inom digitala betaltjänster såväl som analys av kampanjaktiviteter är värdefull när det ställs nya krav på enklare köpprocesser för att öka konverteringsgraden. Lamia kommer att stärka HiQs viktiga position inom både B2B- och B2C-handeln – segment där digitala lösningar och omnikanalupplevelser utvecklas i allt snabbare takt. Tillsammans kan HiQ och Lamia bygga robusta och skalbara omnikanalplattformar, allt från backend-system till användargränssnitt som appar, för att ge kunden största möjliga digitala nytta. Teamet på Lamia stärker också HiQs möjligheter att leverera digitalisering som en helhetspartner – från strategi till design, utveckling, integration, lansering, drift och förvaltning.

– Lamias förmåga att leverera digital teknik och stödja sina kunder i retail-landskapet passar mycket bra ihop med vår breda kunskap och våra varierade kundsegment. I dag samarbetar vi med några av Nordens ledande företag inom retail – globala aktörer inom klädindustrin, möbelindustrin och dagligvaruhandeln. Det är fantastiskt att kunna bredda vårt erbjudande inom det här området. Vi kommer att få se otroliga teknikskiften de kommande åren, och där vill vi på HiQ gå i spetsen för den utvecklingen, säger Fredrik Malm, tf CEO på HiQ.

HiQ har under många år byggt upp en stark verksamhet och ett starkt varumärke på den finska marknaden. Idag är HIQ en nyckelaktör inom digital handel, e-handelslösningar, processintegration och kvalitetssäkring. Genom förvärvet av Lamia kommer HiQ att ytterligare stärka sin position på den finska marknaden, särskilt inom digital handel. Förvärvet kommer att möjliggöra ett ännu närmare samarbete och skapa fler möjligheter att växa över gränser i en takt som inte har varit möjlig tidigare. Det kommer att stärka HiQs strävan att bli norra Europas ledande tech-konsultbolag.

– Det har stor betydelse för oss på den finska marknaden. I och med det här förvärvet expanderar vi och blir en ännu större aktör i Finland. Vi kan tillgodose specifika marknadskrav på ett helt annat sätt och erbjuda ännu mer kompetens och arbetskraft lokalt. Vi investerar mycket i regionen och det här förvärvet visar verkligen det. Det är ett bevis på att den finska marknaden blomstrar när det gäller teknik och innovation, avslutar Jukka Rautio, Country Manager på HiQ Finland.