Blankarfirman Hindenburg Research har på torsdagen meddelat att de intagit en kort position i finanstjänstebolaget Block, tidigare Square Inc. Aktiekursen rasade med 17,5 procent strax efter att Hindenburg gått ut med informationen samt blankarrapporten. Cirka 20 minuter efter att den amerikanska börsen öppnat så  var Blocks aktiekurs ner 20 procent och aktier bytte händer vid 58 USD. På fredagen handlas Blockaktien strax under 60 USD.

“Vår tvååriga undersökning har kommit fram till att Block systematiskt har utnyttjat den demografi som de hävdar att den hjälper”, sa Hindenburg Research i sin rapport.

I rapporten påstår de att bolaget tillåtit kriminell verksamhet att operera med bristfälliga kontroller samt att de överdriver Cash Apps transaktionsanvändarbasen, ett nyckeltal för prestanda.

Blankaren beskriver Blocks “know-your-customer” ansträngningar som en “‘Wild West’-approach till efterlevnad”.

Vidare framgår det i rapporten att tidigare Block-anställda uppskattar att 40-75 procent av de konton de granskade var falska, involverade i bedrägeri eller var ytterligare konton kopplade till en enda individ.

Hindenburgs omfattande rapport innehåller skärmdumpar av interna system och meddelanden från anställda.

På torsdagseftermiddagen svarade Block på Hindenburgs artikel med följande uttalande:

“Vi avser samarbeta med SEC och utforska rättsliga åtgärder mot Hindenburg Research för den faktiskt felaktiga och vilseledande rapport de delade om vår Cash App-verksamhet idag.

Läs om Hindenburgs attack mot det indiska konglomeratet.