Den svenska elflygplanstillverkaren Heart Aerospace tillkännagav idag att de kommer att etablera världens första kommersiella elflygplansindustri på Säve flygplats i Göteborg.

Heart Aerospace kommer att bygga hållbara toppmoderna kontor, produktions- och flygtestanläggningar som tillsammans kommer att bilda ett nytt campus som kommer att gå under namnet Northern Runway.

“Vi har en plan och det är inte bara att bygga ett nytt elektriskt flygplan, utan en helt ny industri”, säger Anders Forslund, grundare och VD för Heart Aerospace. “Sverige är ursprunget till flight shame, en anti-flygrörelse, men med Northern Runway kommer vi att göra elektriska flygresor till verklighet och bevara flygandet för framtida generationer.”

Heart Aerospaces Northern Runway campus kommer att utgöra en del av det Castellumägda utvecklingsområdet Gateway Säve, där en unik plats för hållbar logistik och elektrisk mobilitet utvecklas.

“Göteborg har utmärkt sig som en drivande kraft inom elektrifiering, med forskningsanläggningar i världsklass som svenska eltransportlaboratoriet, SEEL, Chalmers tekniska högskola och ett stort kluster av företag fokuserade på batteri- och elfordonsutveckling”, säger Sofia Graflund, operativ chef på Heart Aerospace. “Den ambition som Castellum och Göteborgs Stad har för Gateway Säve är verkligen unik och det är därför vi har beslutat att etablera vår nya bransch här.”

Heart Aerospace sysselsätter för närvarande 130 personer, men företaget växer snabbt och räknar med att sysselsätta omkring 500 personer till 2025.

”Vi är oerhört stolta över att Heart Aerospace har valt Göteborg för detta steg i deras expansion, som vi kommer att ge fullt stöd. Etableringen kommer att generera ytterligare 500 svenska jobb till 2025 och ännu fler när serieproduktionen startar”, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg.

Den långsiktiga rekryteringsbasen i Göteborg är stark tack vare sin närhet till Chalmers tekniska högskola, rankad bland de 100 bästa i världen när det gäller anställningsbarhet för akademiker.

En första fas i etableringen av Heart Aerospaces Northern Runway är planerad att slutföras i mitten av 2024, med testflyg planerade att starta 2026. Heart Aerospace räknar med att leverera sina första ES-30-flygplan 2028.

Under förra året tog Heart Aerospaces in 35 miljoner dollar.