För närvarande har Ekobrottsmyndigheten i Stockholm väckt åtal mot tre individer för att vara inblandade i en typ av bedrägeri som kallas “pump and dump”. Misstankarna gäller allvarlig marknadsmanipulation och medhjälp till allvarlig marknadsmanipulation.

Det påstådda bedrägerisystemet innebär att en av de misstänkta har spridit positiva rekommendationer om aktier på Twitter. Sedan har denne och de två andra misstänkta sålt aktier i strid med de rekommendationer som gjorts, samtidigt som priserna på aktierna har stigit.

– Inläggen motsvarade inte deras verkliga åsikter om aktierna utan syftade enbart till att öka aktiekurserna för att möjliggöra förmånliga försäljningar, säger kammaråklagare Jonas Myrdal från Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.

Den påstådda brottsligheten har ägt rum vid ett stort antal tillfällen mellan 2020 och 2021 genom Twitter-kontot “Aktie-Veteranen”, på alla svenska marknadsplatser, och har genererat betydande vinster för de misstänkta. Åklagaren begär att totalt två miljoner kronor ska förverkas som brottets avkastning.

– Vår utredning har visat att det har handlat om en avancerad, frekvent och organiserad plan, där Twitter har använts för att vilseleda andra aktörer på värdepappersmarknaden och där de misstänkta har tjänat pengar på detta. Avsiktligt vilseledande inlägg av den här sorten kan orsaka stor skada när investerare lockas att handla med värdepapper till konstgjort höga priser. I förlängningen kan det även hota investerarnas förtroende för värdepappersmarknaden, säger Jonas Myrdal.

Läs mer om när två män dömdes för pump och dump här!