Midsommar är en av de mest älskade högtiderna i Sverige och för många är det en tradition att fira med ett traditionellt midsommarbord. Men enligt ny statistik från SCB har priserna på vissa av de mest populära midsommarvarorna stigit betydligt sedan förra året.

Enligt SCB:s Konsumentprisindex (KPI) har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker sjunkit för andra månaden i rad, efter att ha stigit under 16 månader i följd. Men trots den generella nedgången har sill och gräddfil sticker ut med sina prisökningar.

Priserna på gräddfil och crème fraiche har ökat med 27 procent det senaste året, medan sillen har blivit 21 procent dyrare. Dessa siffror är betydligt högre än genomsnittet för övriga livsmedelspriser. Potatispriserna har däremot förblivit nästan oförändrade och ligger på samma nivå som förra året.

Enligt experter är det vanligt att livsmedelsbutikerna sänker priserna på sill inför högtider som jul, påsk och midsommar. De senaste tio åren har prissänkningar på sill i genomsnitt legat på 13,7 procent i juni jämfört med maj. Trots den årliga trenden visade statistiken att sillpriserna steg med över 17 procent i maj jämfört med april i år.

Det är inte helt klart vad som orsakat dessa prisökningar på sill och gräddfil. Enligt experter kan det vara en kombination av faktorer som påverkar prisbildningen, inklusive råvarukostnader, produktionskostnader och efterfrågan. Det kan också finnas andra ekonomiska faktorer som spelar in på marknaden för dessa livsmedel.

För många svenskar är sill och gräddfil viktiga inslag på midsommarbordet, och prisuppgången kan komma att påverka inköpsvanorna för denna högtid. Trots de högre priserna är det dock möjligt att priserna på sill kan komma att sjunka igen i juni, enligt tidigare trender.

Prisutveckling på utvalda midsommarprodukter senaste året

Produkt Prisförändring sedan maj 2022 (%)
Saft 27,6
Gräddfil/crème fraiche 27,0
Sill 21,0
Hårt bröd 19,6
Glass 19,3
Folköl 11,6
Färska bär 10,0
Läsk 9,4
Mineralvatten 8,2
Lättöl 7,9
Starköl 7,4
Brännvin 3,0
Potatis -0,1

 

Det återstår att se hur priserna på midsommarmaten kommer att utvecklas framöver. Förhoppningsvis kan vi se en nedgång i priserna på sill och gräddfil för att göra midsommarfirandet lite mer överkomligt för alla svenskar. I slutändan är det gemenskapen och traditionerna som verkligen gör midsommar speciell, oavsett priserna på sill och gräddfil.