Idag meddelar den nätbaserade golfklubben Happy Golfer, att klubben går om traditionella golfklubbar, både vad det gäller tillväxttakt och i antal utbildade golfspelare. Under 2021 dubblerades antalet medlemmar, klubben examinerade flest nya spelare och är nu en av de snabbast växande golfklubbarna i Sverige. Idag har Happy Golfer 15 000 medlemmar och är den tredje största klubben sett till antal medlemmar i Sverige.

Under pandemin har golf fått ett kraftigt uppsving och det är fler än någonsin tidigare som börjar spela i Sverige. Bara under de två senaste åren har drygt 165 000 svenskar anslutit sig till en golfklubb jämfört med 54 000 år 2019, enligt statistik från Svenska Golfförbundet. Det är framför allt yngre som nu hittar till golfen, där många väljer ett digitalt medlemskap. Åldern på nya medlemmar hos Happy Golfer är i snitt 15 år yngre jämfört med andra klubbar. Golf är idag den tredje största sporten i Sverige med drygt 460 000* medlemmar, det är bara fotboll och friidrott som är större. En annan bollsport som fått ett stort uppsving på senaste tiden är padeln, Svenska Padelförbundet har idag 24 000* medlemmar.

– Golf har aldrig varit hetare och det är speciellt kul att det är en helt ny kategori spelare som upptäcker sporten. Vi ser framför allt att många yngre graviterar mot digitala medlemskap, mycket tack vare en bättre prisbild men också för att det är enklare att komma igång och få grönt kort online. Just grönt kort har tidigare varit en tröskel för många som inte haft sporten inom familjen. Vi kan också se att våra medlemmar i snitt har ett något högre handikapp, vilket betyder att fler nya golfare söker sig till oss, säger Mattias Bohlin, grundare och VD på Happy Golfer, f.d. proffsgolfare samt golfkommentator på Discovery.

Öppnar anläggning och släpper nya innovativa medlemskap
I ett steg att tillgängliggöra golfen för fler förvärvar Happy Golfer Skälby Golf, en 27-hålsanläggning 30 min söder om Stockholm. Det är Happy Golfers första fysiska golfanläggning, `Happy Golfer Stockholm’, som ska locka ännu fler spelare med hjälp av smarta medlemskap, dynamisk prissättning och shuttles från city.

Idag släpps de första nya medlemskapen till `Happy Golfer Stockholm’. I samarbete med den digitala golfbokningstjänsten Sweetspot, öppnar Happy Golfer upp för ett modernt medlemskap i tre olika nivåer. Samtliga medlemskap utgår från en spelpott – ett nytt upplägg som innebär att spelare betalar för den tid de faktiskt vill spela. Tidigare har golfspelare tvingats bli fullvärdiga medlemmar eller delägare i en klubb, vilket kostat mycket pengar.

– Vårt mål är att modernisera golfen, göra sporten roligare och tillgängligare för fler. I och med övertagandet av Skälby Golf kan vi själva bestämma upplägg och prissättning. Vårt medlemskap med spelpott samt dynamisk prissättning gör att vi kan öppna upp för fler spelare samt göra det mer kostnadseffektivt för den breda massan. Vi vill vara motsatsen till de traditionella, dyra och exkluderande elementen inom sporten, fortsätter Mattias Bohlin.