Riskkapitalet missgynnas av sin kortsiktighet, anser Handelshögskolans företagsinkubator SSE Business Lab. Nu stänger inkubatorn en ny fond på 40 miljoner, ledd av Bonnier Ventures och med näringslivsprofiler som Anna Nordell-Westling, Sven Hagströmer, Anna Kinberg Batra och Sebastian Knutsson som investerare. “Långsiktig hållbarhet mångdubblar möjligheten till hög avkastning”, säger vd Julia Delin.

Riskkapital med alltför kortsiktiga avkastningskrav har blivit ett mer och mer omtalat problem för startups. Fredrik Hamilton, grundare av Budbee som fick sin start på SSE Business Lab, ifrågasätter hur kortsiktiga investerare sätter käppar i hjulet för nytänkande bolag.

– Långsiktig tillväxt och hållbarhet måste vara viktigare än kortsiktig lönsamhet. Annars behåller inte nystartade företag sin livskraft, säger han.

Större följdinvesteringar
Inkubatorn vid Handelshögskolan i Stockholm, SSE Business Lab, har utöver Budbee lanserat succébolag som Klarna och Voi Technology. Bolagen har kunnat få stöttning i sina tillväxtresor, men SSE Business Lab har inte gjort några investeringar i dem – förrän nu. Med sin nya fond kommer inkubatorn både kunna stötta sina bolag med tidigt kapital och göra större följdinvesteringar.

– Vi har valt en evergreen-struktur, där en del av avkastningen kommer återinvesteras. Det här innebär att vi endast reser en fond med en långsiktig investeringshorisont, där investerarna ser värdet av att låta bolag växa över tid och realisera sin fulla potential. Något de klassiska VC-firmorna inte tillåter dem att göra idag, säger Julia Delin.

Flera välkända investerare skjuter till kapital i första stängningen av fonden, som ska heta SSE Ventures. Bland annat medverkar Kobalt Musics grundare Willard Ahdritz och Johan Hägglund, grundare av Tioex och DigiExam, i fonden. Utöver dessa framgångsrika entreprenörer är erfarna ängelinvesterare som Pia Engholm och Christine Ahlstrand med och investerar. Bonniergruppens investeringsben är den största investeraren och tar även plats i investeringskommittén.

– Bonnier har främjat kreatörer, innovatörer och nytänkare i 200 år. Ekosystemet kring Handelshögskolan erbjuder en unik möjlighet i sin anrika historia, förankring i näringslivet och inte minst de talangfulla studenterna. Samarbetet med SSE Ventures gör att vi kan vara med och bygga morgondagens bolag, säger Johan Skagerlind, Investment Director på Bonnier.

Högre andel kvinnliga investerare
Utöver de välkända namn och bolag som går in med kapital utmärker sig SSE Business Labs fond för dess jämställdhet. I fondens första stängning är hela 46 % av de privata investerarna kvinnor. Sana Labs medgrundare Anna Nordell-Westling är en av dem, och gläds över statistiken.

– Jag är imponerad över SSE Business Labs obevekliga fokus på jämställdhet, vilket syns både i att majoriteten av inkubatorns bolag har kvinnliga medgrundare och att fonden har en betydligt högre andel kvinnliga investerare än andra VC-fonder, säger hon.

Fonden kommer göra sina första investeringar i de bolag som antas till SSE Business Labs Incubateprogram i början av oktober.