Peter Carlsson, vd och grundare av Northvolt, vann utmärkelsen som Stockholms och Uppsalas främsta entreprenör under regionfinalen av EY Entrepreneur Of The Year 2022. Under fredagens galakväll prisades även Madelene Törnblom, Maya Delorez AB som ”Årets kvinnliga stjärnskott” och ”Årets manliga stjärnskott” gick till Ali Ghoce, Gordon Services AB. MIPS-grundaren Peter Halldin från Täby mottog priset för ”Bästa internationella tillväxt”.

Utmärkelsen EY Entrepreneur Of The Year har nått sin näst sista region innan den nationella finalen. Det blev Peter Carlsson, grundare av Northvolt som tog emot årets utmärkelse i fredagens regionfinal. Peter är entreprenören bakom den snabbväxande batteritillverkaren Northvolt som han grundande tillsammans med Paolo Cerruti 2016. Sedan dess har de tagit in ordrar på över 550 miljarder kronor och knutit till sig kunder som globala tillverkarna Volkswagen, BMW, Scania och Volvo Cars. Expansionen fortsätter med planer för att bygga flera fabriker i Europa där Peters mål är att bygga det mest hållbara batteriet i världen för att möjliggöra en europisk omställning till förnybar energi.

– Peter Carlsson har gjort ett stort avtryck och är en värdig vinnare för regionen, hans Northvolt har satt Sverige på batterikartan och ser till att Sverige fortsätter vara förebilder i utvecklingen av förnybar energi. Det är en fantastisk grupp framgångsrika entreprenörer som juryn har träffat och det är inte alltid ett enkelt beslut, men kvällens fyra vinnare känns alla värdiga sin utmärkelse, säger juryordförande Pernilla Ramslöv.

Den oberoende jury som korade vinnarna i region Stockholm leddes av juryordförande Pernilla Ramslöv, vd och grundare av NOX Consulting AB, Kristina Lindhe, vd och grundare av The Lexington Company, Patrik Andersson, affärsutvecklare på Serneke Invest, Noel Abdayem, vd och grundare av The Humble Co. AB, Douglas Roos, grundare av Vo2Cap och Jonas Bertilsson, COO på NOD Group.

Entreprenörer från Uppsala, Nacka och Täby prisades också under regionfinalen
Under galakvällen delades det även ut pris till Uppsalas Madelene Törnblom, Maya Delorez AB, som utsågs till ”Årets kvinnliga stjärnskott”. ”Årets manliga stjärnskott” gick till Nackas Ali Ghoce, Gordon Services AB. ”Bästa internationella tillväxt” delades ut till Täbys Peter Halldin, MIPS AB. Samtliga vinnare går vidare till den nationella finalen i Stockholms stadshus den 9 februari 2023.

– Vilken inspirerande kväll! Årets alla vinnare befinner sig på otroliga entreprenörsresor med en stor potential att positivt förändra sin omvärld och driva oss framåt. Jag ser fram emot att följa deras utveckling och önskar alla vinnare från kvällen lycka till i den nationella finalen i februari, Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i region Stockholm.

Jurymotiveringar region Stockholm:

Årets EY Entrepreneur Of The Year – Peter Carlsson, Northvolt AB
Det är få personer som vågar, vill och kan starta bolag med en mission och vision att göra en global hållbar omställning möjlig. Med ett enormt mod att tänka stort från början, tog entreprenören tillvara på en andra chans i livet och inte bara förändrade livet för sig själv utan för en hel värld. Genom att bygga in cirkulärt tänkande skapas hållbarhet både i produktionen och affärsmodellen på ett banbrytande sätt. Bolaget har jobbat med en global marknad från början, både försäljning och kompetensförsörjning vilket gör att bolaget är genomsyrat av mångfald. Hatten av för en riktigt modig, klok och ödmjuk entreprenör.

Årets kvinnliga stjärnskott – Madelene Törnblom, Maya Delorez AB
Inspirerad från sitt fritidsintresse valde hon entreprenörsbanan. Med ett stort mod, driv och nytänkande tar hon branschen med storm. Hon är redan etablerad på en internationell marknad och har siktet på att fortsätta expansionen till fler marknader. Tack vare smarta affärsbeslut, innovativ marknadsföring och majoriteten av kompetenserna inhouse, skapar hon imponerande tillväxt med mycket god lönsamhet.

Årets manliga stjärnskott – Ali Ghoce, Gordon Services AB
Entreprenören hittade en unik position på marknaden och har snabbt etablerat sig som den ledande aktören på marknaden med en imponerande tillväxt både i Sverige och internationellt. Med fokus på goda relationer till kunder och välmående hos anställda skapar entreprenören långsiktig tillväxt. Han tar klimatutmaningen på allvar och jobbar aktivt för att minska klimatavtrycket genom smart samordning, övergång till fossilfritt och innovativa förpackningslösningar. En smart entreprenör som ser att strategiska samarbeten både gynnar bolagets tillväxt och miljön.

Bästa internationella tillväxt – Peter Halldin, MIPS AB
Entreprenören valde tidigt i karriären att tacka nej till tryggheten i en fast anställning för att satsa på en innovation. Uppfinningen har tagit världen med storm och den patenterade produkten är idag integrerad i alla stora internationella varumärken i branschen. Förtaget jobbar tydligt med hållbarhet i allt från produktion till val av material och återvinning. Entreprenören har ett starkt driv att skapa en bättre värld och jobbar varje dag för att pusha gränserna så att produkterna utvecklas och kan rädda fler människors liv.