Så snart man hunnit tänka ordet “framtiden” så är den redan här. Tiden går obönhörligen framåt, samtidigt som allt vi människor upplever är ett enda långt “nu”. Frågor som gäller hållbarhet och miljö handlar alltså inte om någon diffus annan värld, utan om den värld vi lever i just nu – i varje ögonblick.

Dagens investeringar skapar morgondagens verklighet

Hur världen förändras från ett ögonblick till ett annat är något som vi som människor påverkar. Och vi gör detta kontinuerligt genom de beslut vi tar, varje dag, varje minut. Små som stora. Inte alla beslut får drastiska konsekvenser som märks direkt. Effekten av dem byggs dock ofta upp under längre tid och kan få nog så stor betydelse så småningom.

Exakt hur långt gångna klimatförändringarna är i dagsläget är forskarna inte överens om. Vissa menar att det som kallas för “tipping point”, det vill säga den tidpunkt då effekterna av orsakerna till klimatförändringarna börjar eskalera på ett sätt som inte går att hejda, ligger en bit in i framtiden. Andra menar att vi redan nått den punkten. 

De allra flesta är däremot eniga om att klimatförändringarna är en verklighet alla kommer behöva anpassa sig till och helst göra det man kan för att motverka. Kanske för att stoppa dem helt och hållet, kanske för att åtminstone fördröja dem. Och som så ofta handlar mycket om pengar. 

Hållbara investeringar som fondprofil

Den som investerar pengar på finansmarknaden idag sitter på en del av makten över framtiden. Fondbolag som Lannebo arbetar därför aktivt för att investerarna ska kunna göra medvetna val om hållbarhet gällande såväl miljö som mänskliga rättigheter. 

I artikel 2.17 i SFDR (EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar) används uttrycken hållbara investeringar och ansvarsfulla investeringar för att brett benämna det arbete som investerare gör för att ta ansvar för miljö och samhälle genom sina investeringar.

Hos Finansinspektionen kan man läsa mer om syftet med SFDR. Där kan man också läsa att det finns ett stort intresse för hållbara investeringar idag hos både konsumenter och institutionella investerare. Många vill vara en aktiv del av en positiv världsutveckling och samtidigt göra lönsamma ekonomiska placeringar.

Så kan man arbeta med hållbara investeringar

Hållbara investeringar är ett mycket brett begrepp som man kan angripa från olika vinklar. Grunden i tankesättet är dock alltid att förstå vilken typ av företag man investerar i, vem som äger det och hur verksamheten sköts och påverkar världen vi lever i.

Exkludering av vissa branscher 

I vissa fall går fondbolag och investerare så långt som att helt exkludera vissa branscher från sina fondportföljer. Då har man gjort en kritisk riskbedömning med fokus på hållbarhet för verksamheten i den aktuella branschen, som inte fallit väl ut. Branscher som brukar komma i fråga för exkludering är ofta relaterade till områden som tobak, gambling, vapen och fossila bränslen. 

Denna typ av exkludering anses vara ett effektivt påverkansmedel. Om majoriteten av alla investerare skulle exkludera samma bransch skulle det få stora ekonomiska konsekvenser för berörda företag. I förlängningen skapar detta incitament för förändring i en mer hållbar och socialt ansvarsfull riktning. 

Aktivt ägande i företag

Att arbeta med hållbara investeringar behöver dock inte börja och sluta med vilka branscher man väljer att placera sina pengar i. Många investerare tar även aktiv del i de företag de äger andelar i och arbetar för till exempel en mer miljövänlig verksamhet inifrån. Ju större andel man äger i ett företag, desto större påverkan kan det aktiva ägandet innebära. 

Här har ett fondbolag ofta fler möjligheter än en enskild aktieägare. Som förvaltare kan de delta i såväl bolagsstämmor och valberedningar. Man har också ofta fina möjligheter till direkt dialog med olika företag, eftersom man som företrädare för ett fondbolag ofta har ett stort samlat kapital bakom sig. 

Jämställdhet och social rättvisa

Den som vill göra investeringar med hållbar profil kommer att möta olika utmaningar beroende på vilka glasögon man ser på dessa med, och mot vilken nivå av verksamheten man vänder blicken. Att arbeta med hållbara investeringar kan till exempel handla om att verka för jämställda styrelserum där andelen kvinnliga ledamöter avspeglar andelen kvinnor i befolkningen i stort.

De sociala orättvisorna stannar dock inte vid styrelsen. För att vara helt säker på att man investerat i ett företag som sköter sin verksamhet på ett socialt hållbart sätt behöver man syna det uppifrån och ned – och ta med eventuella underleverantörer i beräkningen. Vem sitter vid symaskinen? Hur ser hans eller hennes arbetsdag ut? Och hur får hen betalt för sitt arbete?

Om FN:s 17 globala mål

Vilken hållbarhetsfråga man brinner mest för handlar ofta om en subjektiv bedömning. Är man primärt ute efter att motarbeta klimatförändringarna eller vill man ge alla arbetare en rättvis lön och trygga arbetsförhållanden? Hur många aspekter behöver man ta med i beräkningen för att ens investeringsportfölj ska räknas som hållbar?

FN har satt upp sjutton globala mål för vad som skulle kunna beskrivas som “en bättre värld”. Dessa kan användas som riktlinjer för både fondbolag och enskilda investerare. En verkligt hållbar investering skulle kunna vara att placera pengar i företag som aktivt verkar för att dessa mål ska uppnås – eller åtminstone verkar på ett sätt som inte hindrar dem. 

  • Ingen fattigdom
  • Ingen hunger
  • God hälsa och välbefinnande
  • God utbildning
  • Jämställdhet
  • Rent vatten och sanitet för alla
  • Hållbar energi för alla
  • Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
  • Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
  • Minskad ojämlikhet
  • Hållbara städer och samhällen
  • Hållbar konsumtion och produktion
  • Bekämpa klimatförändringarna
  • Hav och marina resurser
  • Ekosystem och biologisk mångfald
  • Fredliga och inkluderande samhällen
  • Genomförande och globalt partnerskap