Nu kan du använda din vanliga smarttelefon, utan andra tillbehör, för att möjliggöra upptäckt av förmaksflimmer. VirtualLab, återförsäljare av digitala självtester, introducerar den finska appen CardioSignal på den svenska marknaden i samarbete med MediCheck som erbjuder specialistläkare online. Appen använder mobilens rörelsesensorer för att upptäcka avvikelser i hjärtrytmen. Mätningen tar endast 60 sekunder och går att genomföra i stort sett var som helst – i hemmet, på jobbet eller varför inte sommarstugan.

Förmaksflimmer är en folksjukdom som obehandlad kraftigt ökar risken för till exempel stroke eller hjärtsvikt. I Sverige har över 370 000 personer diagnosen* men mörkertalet är stort eftersom många inte märker av några symptom.

– Risken för att drabbas av förmaksflimmer ökar med åldern. Hjärtat blir mindre elastiskt kan man säga, och befolkningen blir samtidigt allt äldre. Sedan påverkar det om man har högt blodtryck och där kommer även livsstilsfaktorer in. Hjärtrytmrubbningar är oftast inte livshotande i sig, men det kan bli komplikationer i samband med dessa tillstånd så det är viktigt att upptäcka dem i tid. Vi kan då utreda vidare, till exempel genom EKG eller inleda tidigare behandling, säger Magdalena Babinska, ansvarig för hjärtkliniken på MediCheck och överläkare inom kardiologi och internmedicin.

Enkelt att hålla koll genom sin smartphone
Moderna smarttelefoner har inbyggda och känsliga rörelsesensorer. CardioSignal-appen använder dessa sensorer för att känna av bröstkorgens mikrorörelser som orsakas av hjärtat. Användaren låter mobiltelefonen vila på sitt bröstben under 60 sekunder medan appen samlar sensordata som krypterat skickas till CardioSignals molntjänst för analys. Användaren får sedan resultatet direkt i sin mobil.

– Att förbygga och upptäcka sjukdomar är en av de viktigaste fördelarna med digitala självtester. CardioSignal gör det enkelt att över tid mäta sin hjärtrytm. För användarna, och framförallt ju äldre man blir, är det en trygghet att kunna kontrollera sitt hjärta för förmaksflimmer regelbundet. Det är också viktigt att snabbt kunna komma i kontakt med läkarvård om man upptäcker avvikelser och därför är vi glada att erbjuda CardioSignal till MediCheck som har hjärtspecialister och hög tillgänglighet, säger Roger Mellin Styrelseordförande på VirtualLab.

– Vi strävar alltid mot att erbjuda våra kunder smarta och lättillgängliga alternativ för att må bra. Inte minst när det gäller monitorering av sin egen hälsa och eventuell sjukdom. CardioSignal är ett fint exempel på ett verktyg som går att använda enkelt i vardagen för uppföljning och som tidigt flaggar om en vårdinsats är nödvändig, säger Kenneth Ilvall, medicinskt ansvarig läkare på MediCheck.

CardioSignal är patenterad och kliniskt bevisad att den detekterar förmaksflimmer med 96 procent noggrannhet. Den är en certifierad medicinteknisk CE IIa-klassenhet i kategorin diagnostiska enheter. Den fungerar på iOS- och Android-smarttelefoner och laddas ner i respektive appbutik. Under introduktionsperioden är användning av appen kostnadsfri i tre månader och sedan kan användaren välja månads-, tremånaders- eller årligt abonnemang.