Intresset för att hyra fritidshus under pandemin har varit stort. Och det ser inte ut att avta inför sommaren – tvärtom. Nästan fyra av tio vill hyra fritidsboende i Sverige i sommar, visar en ny undersökning från Blocket och Kantar Sifo. Allra störst är intresset i åldersgruppen 30-49 år. Men det finns finns en stor klyfta – den åldersgrupp där flest äger ett fritidshus är negativt inställda till att hyra ut. Det framgår av ett pressmeddelande från Blocket.

De senaste 30 dagarna har sökningarna efter fritidshus på Blocket ökat med 200 procent jämfört med förra året. Enligt statistik från Blocket Bostad har medianhyran för ett fritidshus ökat från 6 000 kronor i veckan 2019, till 6 650 kronor i veckan 2020. På den ägda marknaden har fritidshuspriserna på sina håll ökat med så mycket som 30 procent det senaste året, enligt siffror från Booli.

– Fritidshusmarknaden har kanske aldrig varit hetare. Priserna på fritidshus har ökat stort i många delar av landet det senaste året. Den som äger ett fritidshus men inte nyttjar det varje helg kan tjäna mycket pengar på att hyra ut det i vår eller sommar, säger Åsa van der Vliet, marknadsplatsdirektör på Blocket Bostad.

Intresset för att hyra fritidshus i sommar har ökat hos var fjärde person. De som framför allt vill hyra fritidsboende i Sverige är 30-49 år. Och vissa områden lockar mer än andra. På frågan om vilka områden som lockar mest är det nästan varannan (47 %) som uppger antingen Gotland, Västra Götaland, Skåne eller Jämtland.

– Fritidshus vid vatten är alltid populärt, likaså fjällnära stugor. Efter att ha spenderat mer än ett år på hemmaplan så är det många som är sugna på att hitta på saker. Fjällturer, mountainbike och vattensporter kommer nog locka många i sommar, säger Åsa van der Vliet.

Var femte äger ett fritidshus i Sverige, och bland dem över 50 år ökar andelen till var fjärde. Bara fyra procent har tidigare hyrt ut sitt fritidshus, och lika många överväger att göra det även i sommar. Inför sommaren syns en betydligt större efterfrågan än vad utbudet kan möta. Många vill hyra fritidshus, men i de åldersgrupper där flest äger fritidshus (50-79 år) är det få som kan tänka sig att hyra ut det.

– Med en efterfrågan som inte matchas av utbudet så kommer det troligtvis gå att hyra ut även stugorna med sämre läge och skick i sommarDu kan tjäna mycket pengar på att upplåta stugan en vecka i sommar – men framförallt kan du hjälpa någon annan att få en fin semester under en pandemi, säger Åsa van det Vliet.

Så här mycket kan du få om du hyr ut fritidshuset en vecka
(medianpris)

  • Båstad, 8 000 kronor
  • Gotland, 8 000 kronor
  • Halmstad, 7 000 kronor
  • Kalmar, 5 765 kronor
  • Lysekil, 6 500 kronor
  • Norrtälje, 7 000 kronor
  • Simrishamn, 7 500 kronor
  • Trosa, 5 750 kronor
  • Åre, 9 000 kronor