Den 8 juni meddelade GameStop att man har avskedat VD Matthew Furlong och utsett Ryan Cohen till verkställande styrelseordförande, med omedelbar verkan.

Aktierna i den populära meme-aktien sjönk med 19 procent efter börsens stängning efter att en kort pressrelease hade offentliggjorts om detta. I pressmeddelandet gavs ingen anledning till Furlongs avsked, och offentliggjordes strax innan företagets kvartalsresultat.

Strax efter tillkännagivandet publicerade Cohen en tweet där han skrev: “Not for long”

GameStop meddelade i sin kvartalsrapport att man inte kommer att hålla en telefonkonferens för att diskutera resultaten. Men i en dokumentation om de ekonomiska siffrorna konstaterade företaget att Cohens ledarskap skulle vara fördelaktigt för aktieägarna.

“Vi tror att kombinationen av dessa insatser för att stabilisera och optimera vår kärnverksamhet och uppnå långsiktig lönsamhet samtidigt som vi fokuserar på kapitalallokering under ledning av Cohen kommer att frigöra ytterligare värdeskapande för våra aktieägare”, sa GameStop.

Styrelseordförande sedan 2021

Cohen, medgrundare och tidigare VD för online-företaget Chewy Inc, blev GameStops styrelseordförande 2021 efter att ha gått med i styrelsen och byggt upp en aktiepost i företaget tidigare. Hans inflytande på företaget ledde, enligt Wall Street Journal 2021, till konflikter med ledningen och en explosionsartad popularitet bland meme-handlarna som hjälpte till att driva upp GameStops aktie. Han byggde också upp och sålde sedan av en aktiepost i meme-aktien Bed Bath & Beyond, en heminredningsbutik som håller på att lägga ned.

GameStop meddelade denna förändring den 8 juni när man kämpar för att uppnå en konsekvent vinst och försöker minska kostnaderna. Under Cohens ledning har företaget återigen fokuserat på fysiska butiker, samtidigt som en allt större del av spelindustrin blir mer online- och mobilbaserad, efter att ursprungligen ha satsat mer på e-handel.

I ett separat dokument meddelade GameStop att Cohens ansvarsområden kommer att omfatta “kapitalallokering, utvärdering av potentiella investeringar och förvärv samt övervakning av företagets portföljchefer”.

I dokumentationen konstaterade GameStop att Furlong avskedades utan anledning. Enligt hans anställningsavtal från 2021 har Furlong rätt till alla ej avtalade aktier enligt ett incitamentsprogram. Enligt villkoren i brevet skulle Furlong ha varit berättigad att få nästan 2,5 miljoner dollar i aktier i augusti. Han kommer också att få en grundlön på 100 000 dollar. Dokumentationen konstaterade också att Furlong hade avgått som företagsstyrelseledamot.

Furlong utsågs till GameStops VD för nästan exakt två år sedan

Företaget meddelade även att man har utsett Mark Robinson till sin COO. Robinson har arbetat som vice president och bolagsjurist på GameStop sedan januari 2022 och har haft andra befattningar på företaget sedan 2015.

GameStop meddelade också att man har utsett Alain Attal till oberoende styrelseledamot och att man har upplöst kommittén för strategisk planering och kapitalallokering.

För första kvartalet rapporterade GameStop en nettoförlust på 50,5 miljoner dollar, eller 17 cent per aktie – betydligt mindre än förlusten på 157,9 miljoner dollar, eller 52 cent per aktie, under samma kvartal föregående år. Nettomsättningen var 1,24 miljarder dollar, ned från 1,38 miljarder dollar under samma kvartal föregående år. GameStop avslutade kvartalet med likvida medel på 1,06 miljarder dollar.

Populära videospel som “The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom” och “Hogwarts Legacy” förväntas bidra till GameStops försäljning framåt. Företaget har också minskat kostnaderna i ett försök att förbättra lönsamheten.

Företaget rapporterade en vinst under föregående kvartal, vilket hjälptes av efterfrågan under semesterperioden. Ändå förväntar sig de två analytikerna enligt FactSet ingen ytterligare vinstgivande kvartal förrän under årets sista kvartal.

Wedbush-analytikern Michael Pachter noterade i en kommentar förra veckan att GameStop står inför bredare utmaningar, inklusive “en övergång till digital, mobil och abonnemangsprogramvara (och bort från den traditionella förpackade affärsmodellen)”.