Idag meddelade Ekobrottsmyndigheten i Uppsala och Stockholm att åtal har väckts mot fyra personer i samband med misstänkta momsbedrägerier av stor omfattning. Det uppskattas att brotten har inneburit felaktig redovisning av moms på cirka 377 miljoner kronor.

Enligt åklagarna har det misstänkta bedrägeriet utförts genom ett företag med verksamhet i Örsundsbro, Uppsala län. Företaget har handlat med olika varor, däribland nya mobiltelefoner, som sedan har sålts vidare till två bolag med verksamhet i Stockholm. Dessa bolag har i sin tur sålt varorna till företag i andra EU-länder. Hela upplägget har syftat till att kräva tillbaka moms från Skatteverket som aldrig har betalats in.

De fyra åtalade personerna, som har varit häktade sedan januari, misstänks vara inblandade i detta bedrägeri. Brottsmisstankarna omfattar grova skattebrott, grovt penningtvättsbrott och grova näringspenningtvättsbrott som pågått inom fyra företag under perioden juni 2019 till november 2022.

Under utredningen har Ekobrottsmyndigheten beslagtagit cirka 6,6 miljoner kronor från två av de misstänkta personerna. Denna summa täcker delvis de yrkanden om förverkande på sammanlagt cirka 10,5 miljoner kronor som framställts i målet.

Åklagarna har också begärt att två av bolagen ska åläggas företagsböter på tio miljoner kronor vardera.

– Denna typ av brottslighet är svår att utreda på grund av dess internationella förgreningar och komplexa strukturer inom den påstådda handeln, säger Katarina Mörnstad, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Uppsala.

– Eftersom det handlar om falska återkrav på moms som aldrig har betalats in till staten kan detta närmast jämföras med en stor stöld av skattepengar, säger Jerker Asplund, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.

Under de senaste åren har Ekobrottsmyndigheten antagit en gemensam arbetsmetod för att utreda angreppen mot det svenska momssystemet.