Företagens inställning till e-fakturering förändras
Allt fler företag är positiva till ett lagkrav om e-faktura. Enligt en undersökning genomförd av Mantap på uppdrag av Pagero hösten 2024, är nu fyra av fem företag positiva till en sådan förändring. Detta är en tydlig ökning jämfört med hösten 2023, då endast två av tre företag (66 procent) var ganska eller mycket positiva.
Undersökningen, som baseras på svar från 430 företag, visar att 80 procent nu ser ett lagkrav som ett bra förslag. Det speglar en större acceptans för digitalisering och automatisering av ekonomiska processer, samtidigt som företag förbereder sig för kommande regeländringar.
Lagkrav på e-faktura redan vid offentlig upphandling
I Sverige finns sedan 2019 ett lagkrav på e-faktura vid offentlig upphandling. Nu växer trycket på att införa obligatorisk e-fakturering även i den privata sektorn. Myndigheter som Bolagsverket, Myndigheten för digital förvaltning (Digg) och Skatteverket har föreslagit en statlig utredning för att införa både obligatorisk e-fakturering och realtidsrapportering av fakturainformation mellan företag samt mellan företag och offentlig sektor.
En av anledningarna till detta är att e-fakturering anses minska risken för fel och bedrägerier, samtidigt som det effektiviserar fakturahantering och förenklar momshanteringen.
Företagen ligger steget före
Trots att det ännu inte finns ett lagkrav på e-faktura mellan företag, har många redan anpassat sig. Enligt undersökningen använder 65 procent av företagen e-fakturor både för inkommande och utgående fakturor. Bland större företag med minst 2 000 anställda är andelen ännu högre, 72 procent.
– Det är bara en tidsfråga innan Sverige inför lagkrav om e-fakturering mellan företag och realtidsrapportering av fakturainformation till Skatteverket. Det är i linje med EU:s förslag och blir allt vanligare både inom och utanför EU, säger Nazar Paradivskyy, Director Regulatory Affairs på Pagero.
EU på väg mot obligatorisk e-fakturering
EU har under de senaste åren intensifierat sitt arbete för att införa obligatorisk e-fakturering. Ett stort steg i den riktningen togs i december 2022 när EU-kommissionen presenterade initiativet VAT in the Digital Age (ViDA). Syftet är att modernisera momshanteringen inom unionen genom att göra e-fakturering obligatorisk för gränsöverskridande transaktioner mellan företag i medlemsländer.
I november 2024 nådde EU en överenskommelse om konkreta åtgärder för att genomföra ViDA. Bland annat ska ett digitalt rapporteringssystem i realtid (Digital Reporting Requirement, DRR) införas, vilket ska baseras på e-fakturainformation.
– Svenska företag som vill göra affärer internationellt, särskilt med företag i andra EU-länder, måste kunna hantera e-fakturering enligt lokala regler. Det är därför viktigt att skynda på implementeringen, säger Nazar Paradivskyy.
Sammanfattning
Undersökningen visar att det finns ett brett stöd bland svenska företag för ett lagkrav om e-fakturering. Med tanke på den snabba digitaliseringen och EU:s kommande regelverk är det troligt att Sverige snart följer efter. Företag som redan har anpassat sina faktureringsprocesser ligger steget före och kan dra nytta av de fördelar som e-fakturering medför, både i Sverige och internationellt.