Uppdatering 2023-09-15: Tre personer som anhållits misstänkta för flera fall av grova insiderbrott på Stockholmsbörsen har begärts häktade.

Under tisdagen utförde Ekobrottsmyndigheten en husrannsakan i Nasdaq-börsens lokaler i Frihamnen i Stockholm. Enligt uppgifter från Expressen handlar det om misstankar om grovt insiderbrott. Fyra personer är nu anhållna, meddelar tidningen.

Tidigt på tisdagsmorgonen genomförde Ekobrottsmyndigheten en razzia i Nasdaq-börsens lokaler i Frihamnen, Stockholm. Tre av de misstänkta personerna, som tidigare varit efterlysta, greps samma morgon. Den fjärde personen togs in för förhör på EBM:s högkvarter på Kungsholmen dagen efter.

Samtliga fyra individer har fått tillgång till försvarsadvokater, och åklagare Pontus Hamilton har satt en tidsfrist till fredag klockan 12 för att fatta beslut om de ska häktas eller inte.

De misstänkta brotten härrör från en tidsperiod som sträcker sig från oktober 2021 till maj 2022. Expressen rapporterar att utredningen inte primärt är riktad mot Stockholmsbörsen i sig, utan att utredarna letade efter bevis och material som ansågs vara relaterade till den pågående brottsutredningen och som eventuellt fanns hos Nasdaq.

Kammaråklagare Pontus Hamilton informerade Expressen om att brotten är kopplade till finansmarknaden och faller under kategorin marknadsmissbruksbrott. Detta är allvarliga anklagelser som kan ha stora konsekvenser för de inblandade och för förtroendet för finansmarknaden i Sverige.

Utredningen är fortfarande i ett tidigt skede, och detaljer kring exakt vad de misstänkta personerna anklagas för är ännu inte offentligt kända. EBM och åklagare Pontus Hamilton kommer att fortsätta arbetet med att samla in bevis och utreda fallet för att avgöra huruvida åtal ska väckas. Denna händelse kommer att följas noggrant av både finanssektorn och allmänheten, med intresse för att rättvisa ska skipas och eventuell klandervärd verksamhet bringas i dagen.