I takt med att händelserna i Ukraina fortsätter att utvecklas, har flera företag tvingats ompröva sina relationer med Ryssland. En av dessa företag är Swedish Match, en betydande aktör på snusmarknaden i Skandinavien. Den nyligen genomförda affären där tobaksjätten Philip Morris förvärvade Swedish Match har satt fokus på företagets närvaro i Ryssland och dess konsekvenser i ljuset av den pågående konflikten.
Swedish Match köptes ut från börsen vid årsskiftet
Inför årsskiftet slutfördes en betydande affär som innebar att Philip Morris förvärvade Swedish Match, den ledande tillverkaren av snus i Skandinavien. Genom denna affär övergick varumärken som General, Göteborgs Rapé, Kaliber, Kronan, Ettan och Grov till Philip Morris ägo. Denna affär stärkte Philip Morris position på den internationella tobaksmarknaden och öppnade upp för företaget att ta del av den skandinaviska snusmarknaden.
Philip Morris fortsätter sälja i Ryssland trots kritik
Denna affär har dock kommit att ställas på prov i ljuset av den rådande situationen i Ukraina och Rysslands agerande i konflikten, rapporterar SvD som varit i kontakt med Philip Morris. Många stora företag har valt att avsluta sina verksamheter i Ryssland som en form av protest mot den pågående situationen. Detta har lett till en diskussion om företags moraliska och etiska ansvar när det kommer till att göra affärer i länder som är involverade i kontroversiella handlingar.
Trots detta har Philip Morris valt att fortsätta sälja sina produkter i Ryssland, främst cigaretter, och företaget har hävdat att de kontrollerar en betydande andel av den ryska tobaksmarknaden, närmare bestämt 32 procent. Detta har emellertid inte gått obemärkt förbi, och Philip Morris har hamnat på Ukrainas “svarta lista” över företag som anses stödja den ryska krigskassan genom sina affärsrelationer.
Ukrainas National Corruption Prevention Agency har placerat Philip Morris på denna lista med hänvisning till företagets betydande skattebetalningar i Ryssland. Detta har skapat en kontrovers kring företagets roll i konflikten och har liknats med liknande situationer där företag blivit föremål för bojkotter och kritik på grund av deras affärsrelationer med länder i konflikt.
Stora tillgångar i ryska rubel
Ett nyligen inträffat exempel är ägaren till chokladtillverkaren Marabou, Mondelēz, som hamnade i en liknande situation och där krav på bojkott uppstod. Åtgärder som att ta bort produkter från hyllor och bojkottera företaget har genomförts av flera aktörer och organisationer. Risken finns att aktörer även bojkottar Philip Morris produkter, då skulle även snuset kunna vara i fara.
I Philip Morris senaste kvartalsrapport identifierades “konsekvenserna av Rysslands invasion av Ukraina” som en affärsrisk. Företaget angav att de kontinuerligt övervakar situationen i Ryssland och dess påverkan på deras verksamhet. Rapporten avslöjade också att företagets tillgångar i Ryssland, vid slutet av juni, värderades till 2,4 miljarder dollar, inklusive en betydande mängd kontanta medel i ryska rubel.