Att pandemin förändrat synen på det egna boendet visar sig även på fritidshusmarknaden. Sommarstugor och lantställen har blivit mer än bara fritidshus – de ses nu som extra hem. För att du ska hitta rätt objekt på den rekordheta marknaden ger SkandiaMäklarna sina bästa tips på var det är bäst att leta. 

Inför kommande fritidshussäsong kan ökade priser och hög efterfrågan göra att det känns svårt att hitta sin drömbostad. Men det finns områden där du fortfarande kan hitta ett prisvärt boende som uppfyller önskningarna om ett andra hem. Genom att titta närmare på faktorer som avstånd, närområde, uppkoppling och andra bekvämligheter har SkandiaMäklarna listat några områden där du kan hitta ett extra hem för ett rimligt kvadratmeterpris.

– Förutom ett starkare intresse har pandemin även bidragit till en ny syn på fritidshus. Distansarbetet lever kvar och många drömmer om ett semesterboende som man också kan jobba ifrån. Norrtälje är exempelvis ett område man bör hålla ögonen på. Där kan du få ett prisvärt och lättillgängligt hus vid skärgården som samtidigt har de bekvämligheter många är ute efter. Kvadratmeterpriset här är också betydligt lägre än i närliggande kommuner som Värmdö och Österåker, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

Förutom Norrtälje rekommenderar SkandiaMäklarna även att hålla koll på områden runt Höga Kusten, så som Sundsvall och Örnsköldsvik. Där finns både stad och natur nära till hands och trots att priserna ökat under året ligger kvadratmeterpriset fortfarande en bra bit under genomsnittet.

 

SkandiaMäklarnas lista över områden att hålla koll på för dig som planerar att köpa fritidshus:

 

KOMMUN Medelpris (kr/kvm)
Norrtälje 43 134
Sundsvall 27 062
Örnsköldsvik 28 838
Malung-Sälen 45 310
Härjedalen 40 897
Varberg 57 885
Orust 50 966
Nynäshamn 60 643
Haninge 78 058
Tjörn 53 588
RIKET 37 588

Prisstatistiken är hämtad från Svensk Mäklarstatistik och gäller områden där fler än tio fritidshus sålts under perioden februari 2021–februari 2022.