Det är något mystiskt med fredag den trettonde. Många människor håller sig extra försiktiga och undviker att göra stora beslut den här dagen, rädda för att otur ska drabba dem. Men enligt försäkringsbolaget Folksam är fredag den trettonde inte alls en otursdag, åtminstone inte enligt deras statistik.

Senaste 10 åren analyserade

Folksam har nyligen granskat skador som inträffat de senaste tio åren på just de fredagar som sammanfaller med den trettonde dagen i månaden. Resultaten är förvånande, och de tyder på att fredag den trettonde inte är någon otursdag jämfört med andra fredagar.

För att komma fram till dessa slutsatser har Folksam analyserat miljontals skadeanmälningar inom ramen för deras olika försäkringsområden, inklusive allriskförsäkringar, bilförsäkringar och personförsäkringar. Generellt sett ökar antalet skadeanmälningar under helgen, från fredag till söndag, eftersom människor är mer aktiva under sina lediga dagar. Men när det gäller fredag den trettonde, visar statistiken att antalet skador faktiskt är lägre än på andra fredagar.

Tvärtom lägre antal skadeanmälningar

Marcus Haglund, pressansvarig på Folksamgruppen, förklarar: “Till skillnad från folktron kan vi se att folk inte är mer otursförföljda på fredag den trettonde. Tvärtom har antalet skador som anmälts till oss just den dagen minskat de senaste åren. Kanske är det så att människor är lite försiktigare den dagen.”

När olyckan väl är framme på fredag den trettonde, är det främst mobiltelefoner som råkar illa ut. De tappas eller glöms ofta någonstans. Kvarglömda väskor och stöld av prylar är också vanliga incidenter. Det händer även att människor råkar sätta sig på sina glasögon.

Haglund fortsätter: “Att mobiltelefoner skadas är en vanlig företeelse, oavsett om det är fredag den trettonde eller en annan dag. Mobiltelefoner tenderar att glömmas på biltak, tappas i handfat och kan bli leksaker för små barn. En något udda, men ändå förekommande skada under helger är när personer somnar på golvbrunnen i duschen och orsakar en mindre översvämning, även om det är sällsynt.”

När det gäller bilolyckor är mönstret liknande. Antalet skador minskar på fredag den trettonde jämfört med vanliga fredagar. Istället för att fredag den trettonde skulle påverka bilskador är det framför allt faktorer som väderförhållanden, väglag och semesterperioder som spelar in.

Sammanfattningsvis visar Folksams statistik att fredag den trettonde inte är någon otursdag. Så istället för att oroa dig över eventuell otur, kan du känna dig tryggare när fredag den trettonde rullar runt på kalendern, och fortsätta med dina vanliga aktiviteter som vanligt.