Nyhetskanalen Fox News betalar 787,5 miljoner USD, motsvarande ca 8,1 miljarder SEK till rösträkningsföretaget Dominion för att undgå en rättegång om förtal. Dominion hade stämt Fox News eftersom kanalen medvetet spred falska uppgifter om att Dominions röstmaskiner var riggade för att Donald Trump skulle förlora röster i presidentvalet 2020. Rättegången skulle ha blivit en av de största förtalsrättegångarna någonsin, men istället gjorde parterna upp samma dag som rättegången skulle börja i Wilmington, Delaware.

Det är upprörande att en så inflytelserik nyhetskanal som Fox News medvetet spred lögner om Dominions röstmaskiner. Fox News rapporterade om att Dominion hade hjälpt till att rigga valet till fördel för Joe Biden, trots att kanalens mest inflytelserika profiler inte trodde på dessa konspirationsteorier. Fox News ägare och styrelseordförande, Rupert Murdoch, trodde inte heller på lögnerna, men valde att inte fördöma dem i kraftiga ordalag.

Dominions bevisföring bestod bland annat av interna mejl där toppchefer och programledare på Fox News medger att de hela tiden visste att valfuskteorierna var falska, men trots det fortsatte att rapportera osanningar. Det är oroväckande att en så inflytelserik mediekanal som Fox News prioriterade att hålla kvar sin starka ställning bland Trumpanhängarna framför att rapportera sanningen.

Det är dock positivt att mediakanalen nu har betalat en stor summa pengar till Dominion för att undgå rättegången. Dominion har fått rättvisa och kan fortsätta att arbeta för rättvisa och ärliga val i framtiden. Det är också viktigt att medierna tar ansvar för att rapportera sanningen och inte sprida lögner för att stärka sin ställning eller tjäna pengar.

Vi hoppas att den här uppmärksammade händelsen kan fungera som en påminnelse om vikten av att rapportera sanningen och inte sprida falska uppgifter. Det är också viktigt att företag och organisationer tar ansvar för sina handlingar och betalar för de skador de orsakar. Vi får inte glömma bort att sanningen har betydelse och lögner har konsekvenser.