SEB:s Boprisindikator visar på en positiv trend för september, där hushållens förväntningar på bopriser ökar. Det är tydligt att räntelandskapet och bostadsmarknadens utveckling påverkar hur hushållen ser på framtiden, både när det gäller bostadspriser och räntor. Detta enligt ett pressmeddelande.
Ökad tilltro till stigande bostadspriser
Boprisindikatorn, som mäter skillnaden mellan hushåll som tror på stigande respektive fallande bostadspriser, steg med 4 enheter i september, från 43 till 47. På regional nivå varierar indikatorn mellan plus 41 och plus 59 enheter, vilket speglar olika förväntningar beroende på var i landet man bor. Det är tydligt att hushållen är mer positiva än tidigare om att bostadspriserna kommer att fortsätta stiga.
Enligt SEB:s privatekonom Américo Fernández kan den senaste tidens räntesänkningar från Riksbanken ha gett hushållen förnyat hopp om att bostadspriserna ska stabiliseras eller till och med öka.
Minskade ränteförväntningar
Ett av de mest anmärkningsvärda resultaten i september är att hushållens förväntningar på styrräntan om ett år har sjunkit med 0,22 procentenheter, vilket innebär att hushållen nu förväntar sig en styrränta på 3,10 procent. Detta markerar den åttonde månaden i rad där hushållen justerat ner sina ränteförväntningar.
Trots denna nedgång menar Américo Fernández att hushållen fortfarande har något högre förväntningar än vad Riksbanken har kommunicerat. Ytterligare räntesänkningar förväntas, vilket i sin tur skulle kunna ge bolånetagare med rörliga räntor en viss ekonomisk lättnad. Fernández påpekar att detta skulle kunna innebära en lägre månadskostnad för hushållen, särskilt för de som har stora bolån.
Färre binder sina bolåneräntor
Andelen hushåll som planerar att binda sina rörliga bolåneräntor har minskat med 3 procentenheter från förra månaden, vilket nu innebär att endast 9 procent av hushållen har för avsikt att göra det inom de närmaste tre månaderna. Det verkar som att hushållen är mer benägna att fortsätta ha rörliga räntor, kanske med förhoppningen om att framtida räntesänkningar ska gynna dem.
Totalt sett har andelen hushåll som enbart har rörlig ränta legat stabilt på 33 procent, medan andelen med bunden ränta har minskat något, vilket tyder på att osäkerheten kring framtida ränteutveckling fortsätter.
Regionala skillnader i bostadsprisförväntningar
Boprisindikatorn visar även på tydliga regionala skillnader. I Skåne steg indikatorn kraftigt, med 25 enheter, vilket placerar den på plus 59. Östra Götaland uppvisade också en betydande ökning med 20 enheter, medan indikatorn i Västra Götaland och Svealand utom Stockholm sjönk med 9 respektive 8 enheter. I Stockholm förblev indikatorn oförändrad.
Dessa skillnader visar hur olika regioner påverkas av både lokala faktorer och den övergripande ekonomiska situationen. Det stora utbudet av bostäder på marknaden, särskilt i vissa områden, kan också spela in i de varierande förväntningarna.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis tyder SEB:s Boprisindikator för september på att hushållen återigen har en mer positiv syn på bostadsmarknadens framtid, med ökade förväntningar på stigande bopriser och sjunkande ränteförväntningar. Trots detta kvarstår osäkerheter, och det återstår att se hur bostadsmarknaden utvecklas under de kommande månaderna.