Allt fler svenskar väljer att starta eget. Under årets första nio månader startades nära 57 000 nya företag i Sverige – en ökning med 8 procent jämfört med januari till september i fjol. Inte sedan 2011 har Sverige fått så många nya företag under årets tre första kvartal. Det visar ny statistik från Bolagsverket som Visma har sammanställt.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Att svenskarna fortsätter att starta eget är mycket glädjande och samtidigt helt avgörande för att Sverige ska klara sysselsättning och välfärd framöver, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Under årets tre första kvartal registrerades 56 971 nya företag i Sverige, enligt Bolagsverkets statistik som Visma har bearbetat. Det innebär en ökning med 8 procent jämfört med motsvarande period i fjol, då 52 769 nyregistreringar gjordes. Inte sedan 2011 har Sverige fått så många nya företag under årets tre första kvartal. Av de företag som startats i år är 45 014 aktiebolag.

Nyföretagandet ökar i 19 av 21 län. Störst är ökningen i Blekinge, där antalet registreringar av nya företag var 17 procent högre under årets tre första kvartal i fjol. Därefter följer Kronoberg och Västerbotten med 16 procents uppgång. De enda län som backar är Norrbotten och Västmanland där det startades 1 respektive 2 procent färre nya företag än under motsvarande period i fjol.

– Det är viktigt att Sveriges beslutsfattare skapar förutsättningar för nya företag att växa och utvecklas. Småföretagarna spelar en stor roll för kommunernas utveckling och intäkter – de skapar lokala arbetstillfällen och bidrar till ett bredare näringsliv som är mindre konjunkturkänsligt, säger Boo Gunnarson.

I Sverige finns omkring en miljon företag registrerade hos Bolagsverket, varav merparten är små bolag med upp till nio anställda. Samtidigt visar en färsk Sifoundersökning att så många som var tredje svensk, 33 procent, drömmer om att bli egen företagare.