Ett desperat sökande pågår efter en försvunnen turistubåt i närheten av Titanic-vraket som ligger ungefär 600 kilometer utanför Newfoundlands kust på 3 800 meters djup. Amerikanska kustbevakningen har satt in flygplan och räddningsfartyg i det avlägsna området i Atlanten. Tiden är knapp då syret ombord kan ta slut för de fem personerna om endast två dygn.

Fler räddningsfartyg är på väg till vrakplatsen, men det kan ta flera dygn innan de når fram.

”Det är en utmaning att genomföra sökningen i det avlägsna området,” säger John Mauger, befälhavare vid kustbevakningen i Boston, enligt flera nyhetsbyråer.

Turistubåten, med namnet Titan, sjönk ner i Atlantdjupet vid vrakplatsen i söndags med fem personer ombord. En timme och 45 minuter efter nedstigningen förlorade isbrytaren Polar Prince och följefartyget kontakten med expeditionen. Detta är särskilt allvarligt eftersom det handlar om en s.k. ”submersible” som behöver guidas från ytan för att hitta rätt.

För att söka på havsytan har den amerikanska kustbevakningen även skickat ut Herkules-plan, samtidigt som den kanadensiska kustbevakningen använder flygplan utrustade med ekolodbojar.

”Vi utnyttjar alla tillgängliga resurser för att kunna lokalisera farkosten och rädda de människor som är ombord,” säger Mauger.

Det är en kapplöpning mot klockan. Det uppges finnas tillräckligt med syre ombord för de fem personerna i 96 timmar, enligt en talesperson för Oceangate, företaget som arrangerar turerna. Räknat från söndagsmorgon amerikansk tid innebär det att syret förväntas ta slut runt lunchtid på torsdag svensk tid.

Titanic, som förliste under sin jungfruresa 1912, ligger på ett djup av 3 800 meter utanför Newfoundlands kust. Ubåten används för att ge turister möjlighet att se vraket på nära håll.

Bland personerna ombord på ubåten finns miljardären och äventyraren Hamish Harding, bekräftas av Hardings styvson enligt Sky News.

En tur till Titanic kostar upp till 150 000 dollar (cirka 1,6 miljoner kronor) per person, rapporterar AP. Ett ubåtsdyk till vraket, inklusive ned- och uppstigning, tar normalt sett cirka åtta timmar. Dock har operatören Oceangate tidigare haft problem, och det är inte alltid som Titan har lyckats hitta fram till Titanic-vraket.