Republikanska förhandlare säger att det återstår en “betydande klyfta” i diskussionerna om skuldtaket.

Efter ännu en dag med förhandlingar på Capitol Hill finns det fortfarande en “betydande klyfta” mellan republikanerna i representanthuset och Vita huset om hur man ska lösa den förestående problematiken runt skuldtaket, enligt förhandlare med insyn.

Republikanernas Garret Graves och Patrick McHenry sa att tills presidenten och Vita huset “erkänner att det här är ett utgiftsproblem” kan dessa klyftor bestå. Finansdepartementet har sagt att landet kan hamna i betalningssvårigheter redan den 1 juni.

Graves sa att det inte finns några planerade möten ikväll med Vita huset, men dörren står öppen för ytterligare samtal om administrationen skulle vilja återvända till Capitolium. Han sa att de republikanska förhandlarna möts på talman Kevin McCarthys kontor för att försöka komma på andra alternativ för att minska utgifterna.

McCarthy har sagt under veckan att han behöver en överenskommelse innan veckans slut för att kunna uppfylla “X-datumet”, ett datum som vissa i hans parti har sagt inte är absolut.

McHenry å andra sidan sa att han litar på finansminister Janet Yellens bedömning och säger: “Hon sa den 1 juni, och hon ansvarar för likviditetsförvaltningen. Det finns en hel byråkrati inom finansdepartementet. Det är ett datum man måsta ta fasta på”.

Detta understryker att tiden håller på att rinna ut för båda parter, och McHenry säger att det kommer att ta 24 till 48 timmar att faktiskt skriva om lagstiftningen. Han sa också att de kommer att behålla regeln i representanthuset som ger ledamöterna tre dagar på sig att granska förslaget innan de röstar om det.