Enligt en nyligen genomförd Sifo-undersökning från bilförmedlaren Kvdbil har fyra av tio bilister tvingats ändra sina vanor till följd av det försämrade ekonomiska läget. Den vanligaste åtgärden är att minska körsträckan (29 %), men en del bilister har tagit till mer drastiska metoder, såsom att byta till en billigare bil (8 %) eller att dra ner på verkstadsbesöken (4 %).

Försäljningschefen på Kvdbil, Daniel Odsberg, påpekar att höga drivmedelspriser inte är den enda faktorn som bidrar till högre kostnader för bilister. Skenande räntor påverkar också billån och leasingavgifter. Därför är det viktigt att bilister tänker på att minska kostnaderna genom att byta till en billigare bilmodell med lägre milkostnad och att planera sin körning på ett mer ekonomiskt sätt.

Enligt undersökningen påverkar det försämrade ekonomiska läget låginkomsttagare mer än höginkomsttagare. Nästan hälften av de som tjänar mellan 20 000-24 999 kronor har gjort förändringar i sin bilekonomi jämfört med bara en fjärdedel av högavlönade. Undersökningen visar också att användningen av bilen skiljer sig mellan olika drivmedelsslag. Medan 30 procent av bensin- eller dieselbilsägare skär ner på bilåkandet, är det bara 12 procent av elbilister som gör detsamma.

Odsberg påpekar att elbilsägare är de som klarar sig bäst. Trots vinterns prischock på el är driftskostnaden fortfarande klart lägre för en elbil jämfört med en bensin- eller dieselbil. Det gör att elbilsägare inte behöver tänka lika mycket på sina körvanor.

Även om det är nödvändigt att anpassa sina bilvanor till den försämrade ekonomin, så är det viktigt att inte snåla in på servicen för bilen. Det kan bli dyrare i längden. Istället bör bilister tänka på att minska kostnaderna genom att planera sin körning och eventuellt byta till en billigare bilmodell. För elbilsägare är det enklare då driftskostnaden redan är lägre.