Svensk arbetsmarknad i förändring

Företagarna ifrågasätter Arbetsförmedlingen. Sverige har länge varit ett föregångsland när det gäller att konkurrera med hjälp av hög kompetens, innovationskraft och ett starkt arbetskraftsdeltagande bland både män och kvinnor. Men de senaste decennierna har bilden förändrats dramatiskt. Idag ser vi en arbetsmarknad där klyftorna mellan de som har jobb och de som står utanför växer. För svenska företag är möjligheten att rekrytera rätt kompetens en förutsättning för att kunna konkurrera, växa och skapa nya arbetstillfällen. I ett pressmeddelande från Företagarna föreslås stora förändringar för att kunna komma till rätta med problematiken.

Kompetensbrist: Ett växande hinder för företagen

Bristen på rätt kompetens har under många år varit det största tillväxthindret för små och medelstora företag. Samtidigt är långtidsarbetslösheten hög och många människor står långt från arbetsmarknaden. Något är uppenbart fel, menar Magnus Demervall, VD för Företagarna:

“Läget är nu mycket allvarligt och förvärras ytterligare då höga lönekrav för arbetskraftsinvandring gör det svårt att hitta kompetens utomlands, vilket ofta varit företagens sista lösning.”

Ny myndighet föreslås: Kompetensförsörjningsmyndigheten

Företagarna anser att arbetsmarknadspolitiken behöver ett paradigmskifte. Fokus måste ligga på dem som behöver anställa och dem som söker jobb. Lösningen? Att lägga ner Arbetsförmedlingen och ersätta den med en Kompetensförsörjningsmyndighet.

Magnus Demervall uttrycker tydligt att trots reformer och ny generaldirektör inom Arbetsförmedlingen, uteblir resultaten:

“Myndighetens organisation och arbetssätt fungerar helt enkelt inte. Sveriges företag har inte råd att vänta längre.”

Vad ska den nya myndigheten göra?

Företagarna föreslår att den nya Kompetensförsörjningsmyndigheten ska ha ett tydligt och fokuserat uppdrag:

  • Analys av arbetsmarknadens behov: I nära dialog med företag ska myndigheten analysera vilka kompetenser som efterfrågas.
  • Upphandling av relevanta utbildningar: Utbildningar och insatser ska upphandlas utifrån arbetsmarknadens behov, med fokus på kvalitet, resultat och mätbara mål – inte lägsta pris.
  • Helhetssyn på vuxenutbildning: Myndigheten ska ansvara för hela kedjan av utbildningar som sker efter gymnasiet, både på gymnasial och eftergymnasial nivå.

Externa aktörer och nya ansvarsområden

Företagarna föreslår också att externa aktörer ska ansvara för matchning och insatser som syftar till att hjälpa dem som står utanför arbetsmarknaden att få arbete.

Andra ansvarsområden som idag ligger på Arbetsförmedlingen bör fördelas ut på lämpliga myndigheter. Till exempel kan tillsyn och utbetalning av a-kassa flyttas till den nya Utbetalningsmyndigheten.

Slutsats: Ett vägval för Sverige

Med växande kompetensbrist och en arbetsmarknad där alltför många står utanför, krävs kraftfulla åtgärder. Företagarnas förslag om en Kompetensförsörjningsmyndighet är ett svar på detta behov – ett sätt att säkerställa att Sverige även i framtiden kan konkurrera med kompetens, innovation och ett inkluderande arbetsliv.