För ett år sedan lanserade For Real! Foods fryspizzor med bottnar bakade på svensk lokalodlad vitkål eller svensk kyckling. Nu går flera tunga investerare in i det snabbväxande och nytänkande företaget.

For Real! Foods lanserades 2020 efter att grundarna Daniel och Kristin Nowak reagerat på hur folkhälsan försämras i allt snabbare takt, samtidigt som delar av livsmedelsbranschen fyller hyllorna med näringsfattig och ultraprocessad snabbmat. Deras första koncept är en ny typ av fryspizza som bakas med bottnar på lokalodlad vitkål eller svensk kyckling. Genom att ersätta spannmål och tillsatser med näringsrika och 100% naturliga råvaror fås en unik och hälsosammare produkt som både är glutenfri, low carb samt fiber- och proteinrik.

– Sverige äter mest ultraprocessad mat i hela EU 1) och över 50% i Sverige är överviktiga2). Vi vill vända denna utveckling och hjälpa folk att återta sin hälsa genom näringsrik mat utan tillsatser – det vi kallar riktig mat. Riktig mat som inte bara är hälsosam och hållbar men också otroligt god, berättar Kristin och Daniel Nowak, grundare, For Real Foods.

Efter bara ett år på marknaden tar bolaget nu in 9 miljoner kronor från flera namnkunniga investerare för att möta efterfrågan. I raden av investerare återfinns bland annat PINC, livsmedelsbolaget Pauligs riskkapitalgren, Maria Borelius – prisbelönt vetenskapsjournalist, biolog och författare till flera hälsoböcker, Christer Ridderheim – en av grundarna till Ridderheims delikatesser, Hans Johansson – serieentreprenör och en av grundarna av Semcon och Vinngroup, Njord Ventures samt flertalet affärsänglar.

– For Real! Foods har lyckats med konststycket att skapa ett mer näringsrikt alternativ till en av de mest njutbara måltiderna vi har – pizza. Många människor letar efter riktigt goda alternativ till snabba rätter och snacks som är glutenfria, har lokala råvaror och är utan tillsatser – och nu får de ett som verkligen håller måttet! Dessutom har

teamet flera nya produkter på gång, så vi ser fram emot en spännande resa, säger Marika King, chef för PINC.

Det nya kapitalet ska främst användas för geografisk expansion i Sverige och i övriga Norden samtidigt som den unika produktionsprocessen skall skalas upp för att klara en ökad efterfrågan. Utöver dagligvaruhandeln satsar nu även bolaget på att sälja sina unika pizzabottnar till restaurangsektorn. Kapitalet kommer också möjliggöra en lansering av nya innovativa produkter under 2022.

– Detta är framtiden! Människor förändrar sina matvanor i snabb takt och efterfrågar mer hälsosam mat, inklusive enkla lösningar för stressiga dagar, säger Maria Borelius, författare till bästsäljande boken ”Hälsorevolutionen”. Det är också namnet på Sveriges största hälsopodd, som Maria producerar tillsammans med Carina Nunstedt, som även hon valt att investera i For Real! Foods.

Inspirationen till For Real! Foods kommer från den amerikanska marknaden där det finns flera aktörer med alternativa bottnar, främst blomkål, och där For Real! Foods gjort en nordisk tolkning med lokalodlad vitkål och 100% naturliga råvaror. Pizzorna bakas från grunden med noga utvalda råvaror, ett stenkast från havet, i den lilla fiskebyn Skärhamn i Bohuslän.

I dag finns fyra färdiga pizzor på vitkålsbotten samt två pizzor på kycklingbotten. Dessutom finns en förgräddad pizzabotten gjord på svensk lokalodlad vitkål som kunden själv kan toppa med sina favoriter.