Q-handelsbolaget foodora fortsätter växa markant, och tillväxten sker inte bara i städer utan i hela Sverige. Därför har bolaget tillsatt 100 stycken nya elbilar från KIA som nu rullar från Luleå i norr till Malmö i söder. Bolaget har sedan bytet av koncern-vd tidigare i år, satt en solid elektrifieringstrategi som inleddes med roboten Doora.

foodora har sedan tidigare inlett en övergång mot elektrifierade leveranser, med autonoma leveransrobotar som i höst fortsätter att implementeras, samt el-scootrar och elcyklar som tar allt större plats i bolagets enorma logistikorganisation.

foodora ser samarbetet med KIA som väldigt positivt, och det finns en avsikt att tillsammans göra luften renare genom att ändra tankesättet kring leveranser. foodora ser det som en självklarhet att använda så många klimatsmarta fordon som möjligt för leveranser.

foodoras elektrifieringsplan är nödvändig i en hastigt föränderlig värld där hemleveranser ökar i snabb takt. Förutom att minska miljöpåverkan är den senaste generationen elbilar också ekonomiskt fördelaktiga då de kan vara i drift betydligt längre mellan laddningarna än äldre elbilar. Vissa av dagens elbilar har också redan idag hårdvara som i framtiden krävs för självkörning, fordon som q-handelsbolaget på sikt ser ska implementeras för längre leveranssträckor i Sverige.

– Jag har en vision och ambition om att endast tillämpa miljövänliga fordon för våra hemleveranser. Redan idag är foodora CO2-neutrala då vi klimatkompenserar alla våra transporter. Vi har på oss ledartröjan inom last-mile delivery och det gör det än viktigare för oss att driva förändring och sätta en standard i branschen, säger Hans Skruvfors och fortsätter;

– Vi har påbörjat vårt arbete med elektrifieringsplanen, och har nu implementerat de första elbilarna, men vi har en vision att i framtiden använda autonoma fordon för längre distanser utanför städer. Bilar som kan bli ett komplement till våra självkörande robotar som lämpar sig bäst i storstäder med korta leveranser, avslutar Hans Skruvfors, koncernchef foodora.

– Kia har under många år fått förtroendet att leverera bilar till foodora och idag är de är en av våra största företagskunder när det gäller inköp av elbilar. Tack vare företag som foodora är drygt 8 av 10 sålda Kia-bilar till företag laddbara säger Peter Himmer, VD Kia Sweden AB.