Starkt halvår på börsen
Första halvåret av 2021 är avslutat och börsen har återigen haft en stark utveckling. Six Return Index (SIXRX) som visar den genomsnittliga utvecklingen på Stockholmsbörsen inklusive utdelningar har under första halvan av året visat en uppgång på ca 22,4 procent. Mars månad har varit den månad som haft klart bäst utveckling med en uppgång på drygt 8 procent. Juni månad har historiskt sett varit en relativt dålig börsmånad och även i år är det den hittills sämsta månaden med en uppgång på knappt en procent.

Rekord i antalet noteringar
Noteringsklimatet är fortsatt starkt och under Q1 i år slogs nytt rekord i antalet börsnoteringar på Stockholmsbörsen och en hel drös med noteringar skedde även under Q2. Fortsätter det i denna takt så finns det stor potential till att ett nytt rekord i antalet börsnoteringar under ett år kommer att slås.

Intressanta kvartalsrapporter i sommar
Q3 har nyligen startat och inom kort så kommer bolagen börja presentera sina kvartalsrapporter för Q2. Vaccineringen har fortsatt under andra kvartalet och samhället har mer och mer börjat återgå till normalläge. Normalt brukar sommarperioden vara relativt lugn på börsen och så även juli månad. De branscherna som har påverkats hårdast av pandemin borde få ett uppsving under Q2 i takt med att fler och fler länder har öppnat upp. Rapporterna blir mycket intressanta att följa och de kommer ge oss en bra indikation på hur det går och hur bolagen har förändrats nu när samhället har börjat öppnats upp allt mer.

Och raketerna det första halvåret är
Av storbolagen så gjorde Sdiptech det bästa halvåret med hela 89 procent följt av Kindred med 82 procent. Därefter följer Vitrolife, Arion Banki och Evolution Gaming med 76, 74 respektive 69 procents uppgångar.

Midcaplistan toppas fortfarande av Catena Media som fortsatt att rusa efter två omvända vinstvarningar under det första kvartalet. Uppgången i år kan nu summeras till 156 procent.

Bäst utveckling bland Stockholmsbörsens listor har dock klädbolaget RNB Retail and brands haft, med en uppgång på 407 procent. Detta följt av Oscar Properties preferensaktie B som ökat med 320 procent. Moment Group ligger kvar på topp tre-listan trots ett rejält fall de tre senaste månaderna men är ändå upp 234 procent.

Den totala vinnarlistan toppas dock av First North-bolaget Vestum som rusat hela 2 274 procent. Bolaget har bytt namn från VESC och bytte inriktning från hippa kläder till att nu helt inrikta sig på byggbranschen med flera förvärv. Vi noterar också att där skett insiderköp den senaste tiden av vd:n för totalt 9 miljoner kronor men även en mindre post av styrelseordföranden.

Finanstid kommer under hela sommaren uppdatera med det viktigaste från kvartalsrapporterna och presentera de hetaste nyheterna.