Det är åter dags att sammanfatta den senaste månadens raketer, och de riktiga bottennappen. Vår vana trogen listar vi de fem bästa aktierna och de fem sämsta aktierna tillsammans med de viktigaste kursdrivande nyheterna för respektive aktie. 

Phase Holographic +245,36 %

Det hela inleddes den 8 mars då nyheten om att ett stort schweiziskt investmentbolag, Altium hade förvärvat över 11 % av aktierna från Formue Nord. Denna nyhet fick aktien att hoppa upp ordentligt. Den 21 mars meddelade bolaget att ett helägt dotterbolag hade bildats för att hantera det EU patent som man väntade på. Det hela följs upp med en tidigareläggning av rapporten (Q3) vilket brukar betyda goda nyheter. Det visade också rapporten genom ökade intäkter och ett ökat resultat.

Speqta +109,47 %

Här var det enkelt att hitta det kursdrivande, den 16 mars meddelades att föreslagen utdelning till årsstämman var 6,83 SEK per aktie. Aktien stod då i runt 10 kr så reaktionen var nog inte så oväntad för någon. Utöver det har Speqta förstärkt med teknisk chef  men uppsvinget kom onekligen av den givmilda utdelningen.

Asarina Pharma +74,21 %

Aktien har egentligen inte under perioden drivits av någon specifik information förutom att man har väntat på resultatet från Fas II-studien av Sepranalone för behandling av Tourettes syndrom. Något man tar upp i årsrapporten där man även kan konstatera att kostnaderna har sjunkit och att kassan kommer att räcka för att bli klara med studien. Den 1 april publicerades resultatet och var framgångsrikt, under måndagen har aktien ökat än mer och är upp över 120 % i månadsgrafen, håller det i sig så kan vi se aktien på denna lista även nästa månad.

Sweden Buyersclub +71,86 %

Den 20 mars släpper bolaget sin bokslutkommuniké för 2022 och där man skriver bland annat att man “kan expandera utan ytterligare kapital”. Aktien går upp den här dagen men det hänger mer ihop med ett insynsköp från bolagets finanschef om ca 50 000 kr över marknaden. Den 28 mars går även bolagets VD in med ett insynsköp på ungefär samma volym över marknaden. Bolagets aktie präglas av låg handel så den här uppgången är mer driven av två för aktien större insynsköp än av specifika bolagshändelser under månaden.

OptiMobile +62,39 %

Här har vi ännu en aktie som präglas av låg likviditet och handel vilket medför stora spreadar och därmed överdrivna rörelser. Inget kursdrivande har publicerats under månaden och utvecklingen har mer baserats på stora rörelser under låg handel. Som ett exempel så är aktien nu på denna månads första börsdag ner med ca 28 %, så det är volatilt värre.

Då har vi kommit till den mindre smickrande listan för mars månad. Den bjuder på ett ovanligt litet spann mellan plats ett och plats fem, det är mindre än tio procentenheter mellan dem. 

Prostatype Genomics -61,69 %

Den 22 mars annonserade bolaget en nyemission om ca 34 MSEK med teckningskursen 0,25 kronor per aktie. Nyheten fick aktien som vid tillfället stod i ca 0,93 kronor per aktie att störtdyka. Aktien präglas av låg handel och kursen har stabiliserats runt 0,50 kronor men med i stort sett obefintlig handel, sannolikt i väntan på att nyemissionen ska genomföras.

Midsummer -61,20 %

Det har stormat runt solfilmsbolaget under månaden. Man inledde månaden med att rekrytera in ledningspersoner i form av försäljningschef och HR-chef. Runt den 15 mars publicerar Dagens Industri en granskning av bolaget vilket får aktien att störtdyka. Granskningen fokuserade på att avsiktsförklaringar på kundorder saknade grund bl.a. Sedan tidigare hade bolaget hamnat på observationslistan då det fanns frågeställningar runt finansieringen för verksamheten. Svaret på frågan om finansieringen kom den 20 mars då bolaget gick ut med information om en företrädesemission om ca 278 MSEK, vilket fick aktien att sjunka ytterligare. Kursen verkar nu ha stabiliserats.

Amniotics -60,27 %

Läkemedelsbolaget Amniotics genomförde under mars en företrädesemission som tecknades till 70 %. Den stora delen av nedgången kom i samband med att de nya aktierna kom ut på marknaden vilket är fullt naturligt. Bolaget har sannerligen haft en tuff börsresa sedan noteringen 2021 och har gått ned med mer än 98 % från sin högsta nivå.

QuiaPEG Pharmaceuticals Holding -53,91 %

Ännu ett medicinteknikbolag som varit tvungna att ta in mer kapital via företrädesemission. Teckningskursen 2 öre var långt under aktuell kurs och aktien föll naturligt kraftigt. Trots den kraftigt sänkta kursen var intresset svalt och endast 33 % av emissionen tecknades, resterande fick täckas av garanter. Aktien handlas fortsatt runt teckningskursen 0,02 kr.

Artificial Solutions International -53,52 %

AI-bolaget tappade mycket i början av månaden då de nya aktierna från företrädesemissionen om ca 96 MSEK kom ut på marknaden. Inga konstigheter egentligen och efter det har aktien stabiliserats och handlas runt kronan. Bolaget har släppt en hel del nyheter om samarbeten och inte minst en årsrapport som vittnar om god tillväxt men sämre lönsamhet än förväntat.