Ett tekniskt problem har lamslagit färjeförbindelsen mellan Gotland och fastlandet. M/S Drotten, en av Gotlandsfärjorna som trafikerar sträckorna Visby–Nynäshamn och Visby–Oskarshamn, har tagits ur trafik på grund av ett allvarligt tekniskt fel i drivlinan. Problemet uppstod tidigt på fredagsmorgonen och har resulterat i att flera avgångar mellan Gotland och fastlandet har ställts in. Totalt beräknas cirka 15 000 resenärer vara påverkade av detta avbrott i färjetrafiken.

Redan under fredagen och natten till lördagen fick resenärer möta inställda avgångar till följd av det tekniska felet. Situationen förvärrades när Destination Gotland, efter att ha analyserat problemet, beslutade att färjan M/S Drotten skulle tas ur trafik för reparation fram till och med tisdagen. Detta beslut har lett till ytterligare 15 inställda avgångar under den kommande perioden.

Marcus Risberg, VD på Destination Gotland, förklarar att man var tvungen att torrlägga fartyget för att komma åt och reparera felet. Denna nödvändiga åtgärd har satt många resenärers planer och vardag i gungning. Situationen är speciellt problematisk då detta sammanfaller med en period då många människor återvänder till sina hemorter och därför är i behov av resor mellan Gotland och fastlandet.

Risberg betonar att alla avgångar under helgen och början av nästa vecka i princip var fullbokade. Försöken att hitta alternativ kapacitet och ombokningsmöjligheter inom en rimlig tid har visat sig vara komplicerade. Även om Destination Gotland har försökt sätta in extra avgångar för att lindra situationen, kommer dessa inte att vara i drift förrän natten till tisdagen.

Enligt Marcus Risberg har de strandsatta resenärerna rätt till viss ersättning enligt en EU-förordning. Denna föreskrift innebär att resenärer vid inställda avgångar har rätt till ersättning för rimliga och skäliga kostnader. Destination Gotland kommer självklart att följa dessa riktlinjer för att mildra de ekonomiska konsekvenserna för de drabbade passagerarna.

För att underlätta för de resenärer som drabbats av situationen hade Region Gotland aktiverat sin beredskapsorganisation. En temporär lösning erbjöds i form av ett tillfälligt boende i Ica Maxi arena. På lördagen meddelade Region Gotland att insatsen avslutats.

Finanstid följer utvecklingen och uppdaterar denna artikel kontinuerligt.