Facebooks planer på att skapa en global valuta kallad Libra ser nu ut att helt ha havererat även om projektet verkar fortskrida i någon slags form.

Inte längre en global valuta

Det nya budet från organisationen bakom Libra är att “valutan” inte kommer att bli någon global valuta. Istället verkar man nu planera att Libra ska knytas till olika lokala valutor som till exempel dollar, euro, kronor eller något annat skriver nyhetsbyrån Reuters.

Saknar existensberättigande

Då hela tanken bakom Libra var att den skulle fungera som en global valuta och vara värd lika mycket var man än använde den så ifrågasätter nu allt fler bedömare om Libra ens har något existensberättigande. Flera av de samarbetspartners som initialt stod bakom Libra har även hoppat av projektet sedan detta presenterades, bland annat de stora betaltjänsterna VISA och Mastercard. Även andra stora betaltjänster som Stripe och PayPal har dragit sig ur. Att betaltjänsteföretagen drar sig ur är inte speciellt konstigt. De hade initialt att väga ett stort samarbete med ton av PR mot de enorma intäkter som valutadifferenser motsvarar i deras affärsmodell. Initialt var det ett flockbeteende att ansluta sig till Libra men så fort en av dom insåg hur ett genomslag skulle påverka intäkterna och drog sig ur, följde alla andra efter.

Lanseringen extremt osäker

Ursprungligen var tanken att Libra skulle lanseras på marknaden någon gång i år men givet den nuvarande världsläget och alla andra myndighetsproblem som Libra verkar dras med så lär det antagligen inte bli fallet. Som det ser ut nu så känns det väl rätt osäkert om Libra någonsin kommer att lanseras.
finanstid.se följer utvecklingen med stort intresse.