Eyeonid släppte innan börsens öppning på måndagen sin kvartalsrapport för första kvartalet. En rapport är vad den är med sina formalia och siffror som ofta läggs allt för stor vikt vid istället för att läsa mellan raderna vad som faktiskt händer i bolaget. Finanstid kommenterar siffrorna men lyssnar också runt på vad som sägs i olika aktieforum och hur aktieägarna tänker runt bolagets rapport och utveckling.

Rapporterade siffror med blandade resultat
Omsättningen steg med 11,1 % från föregående Q1:a, det kan låta bra men nämner vi att det handlar om en ökning från 900 KSEK till 1 000 KSEK så inser vi att det är inte är så mycket att göra vågen för, även om det är positivt att det ökar. För den som varit med i aktien ett tag så inser man att omsättningstalen fortfarande är ljusår ifrån vad som tidigare prognostiserats. Den ketchupeffekt som ägarna går och väntar på kom alltså inte under första kvartalet.
Samtidigt sjönk resultatet till -7,5 MSEK vilket förklaras med lite tyngre avskrivningar för kvartalet, det stämmer rätt väl med siffrorna som uppges. Kostnadsmassan kan nog anses stå ganska still vilket i sig är positivt i ett växande bolag.

Vad finns bortom siffrorna i det finstilta?
I aktieägarforumen är man rätt van vid de här siffrorna och det är helt andra saker som diskuteras. I synnerhet pratas det om en paketering av bolagets tjänst till retailkedjan Elgiganten, att avtal finns på plats rapporteras i Q1:an. Flera av forumen diskuterar om detta samarbete som skulle kunna innebära ett stort lyft för att få ut tjänsterna för ID-bevakning, redan skulle kunna lanseras den 1/6. Om så är fallet och pressmeddelande släpps kan vi nog förvänta oss ett lyft i aktien.
Förutom avtalet med Elgiganten nämns ett flertal riktigt stora aktörer i rapporten med i stort sett samma syfte, de har stora konsumentgrupper i sina kundregister och kan därigenom hjälpa till att få ut tjänsterna brett. Bland dessa är Telenor Norge, ETVAS, Help Forsikring AS (Norge), ERGO Innovation Solutions GmbH (Tyskland) och Abelco Investment Group. Här i ligger den “ketchupeffekt” som förväntas att Eyeonid ska få men som ännu uteblivit. Avtalet på allas läppar just nu är dock Elgiganten.

Stark utveckling för aktien i år
Efter ett otroligt svikt i förtroende mot bolaget under slutet av 2018 och hela 2019,  som har sin grund i ett flertal grovt missade prognoser så har nu bolagets aktie återhämtat både kurs och också visst förtroende. Utvecklingen sedan årsskiftet är i skrivande stund 130 % uppgång, tilläggas ska att det är från extremt låga nivåer. Misstron byggde som sagt på missade prognoser och en dåvarande VD som hade en förmåga att lova för mycket, den 1 april 2019 kom så VD-bytet till Patrik Ugander och därefter ett strategiarbete som nu verkligen verkar börja bära frukt och återvinna marknadens förtroende. Kan de redan innan högsommaren lansera samarbetet med Elgiganten så kommer också intresset för aktien öka rejält är bedömningen.