Elpriset i Sverige har nått nivåer som inte setts sedan vintern 2022. Nu signalerar experter att vi närmar oss kulmen på dessa höga priser.

Under de senaste dagarna har svenskarna känt av en skarp ökning i elpriset, något som har påverkat plånboken betydligt, särskilt under kalla vinterdagar. Fredagen visade sig vara en toppunkt, med det högsta elpriset på över ett år i hela landet. En betydande faktor till denna ökning är den sibiriska kylan som svept in över Sverige, vilket har drivit upp elpriserna. Dock förutspås en minskning i priserna under kommande helg.

Det högsta noterade elpriset under fredagen inträffade mellan klockan 17 och 18, då det nådde nästan sex kronor per kilowattimme enligt elbörsen Nordpool. Denna prisökning beror delvis på det kalla vädret samt en minskad vindstyrka. Dessutom har en reaktor i Forsmark kraftverk drabbats av ett turbinfel, vilket leder till att den körs på halvfart fram till den 24 januari. Trots detta, påpekar Johan Sigvardsson, energimarknadsexpert på Bixia, att det primära skälet till de höjda priserna är den intensiva kylan. Denna extrema kyla ökar elanvändningen betydligt eftersom hushållen behöver mer värme.

Sammanfattningsvis, medan Sverige kämpar med de höga elpriserna, ger prognoser en viss optimism om en snart avtagande prisökning. Den nuvarande situationen understryker dock behovet av beredskap för sådana klimatrelaterade utmaningar i framtiden.