EV Electra, det kanadensiska företaget, förvärvar Emily GT och PONS-projekten från NEVS. NEVS VD Nina Selander uttrycker sin glädje över affären och betonar att det är fantastiskt att hitta en köpare som ser värdet i arvet från de klassiska bilarna som har producerats i Trollhättan.

Emily GT väckte stor uppmärksamhet när den presenterades tidigare i år. NEVS ingenjörer utvecklade bilen på endast 9 månader och den fick beröm från media för sin design och tekniska innovation. PONS-projektet syftar till att skapa ett komplett självkörande transportsystem för stadsmiljöer.

Efter långa förhandlingar säkrar EV Electra nu framtiden för båda projekten i Trollhättan. De skapar ett nytt dotterbolag i Sverige för att visa sitt engagemang för lokal utveckling och tillverkning av projekten.

Nyligen tillkännagav EV Electra Ltd sin avsikt att genomföra en reverse merger för att gå publikt. De planerar att snart påbörja monteringen av sina första bilar i Turkiet.

“Det kommer att rulla ut bilar från Trollhättan igen. Vi gjorde detta förvärv fullt medvetna om att det kommer att behöva full backning hela vägen från utveckling till storskalig produktion”, säger EV Electras VD och grundare Jihad Mohammad.

“Jag är en stark anhängare av in-house lösniningar och starka balansräkningar. Jag ser också att Trollhättan har de människor som kan förverkliga våra visioner.

“Förvärvet av PONS- och Emily-projekten är en avgörande milstolpe i vår strävan efter innovation och hållbarhet. Vi är väldigt glada över att få påbörja denna resa.”

Ytterligare detaljer om utveckling, produktionstidslinjer och anställningsprocesser kommer att kommuniceras efterhand.Det är noterbart att Emily GT kommer behålla sitt modellnamn som EV Electra Emily GT.

Nina Selander, VD för NEVS, uttryckte sin glädje över nyheten och betonade vikten av kontinuitet och skandinavisk identitet:

“Dagens besked är underbart. Engagemanget för att ha verksamheten i Trollhättan handlar inte bara om den lokala närvaron utan säkerståller också våra projekts unika identitet. Vi är två företag som förverkligar gemensamma drömmar och det är ett avgörande ögonblick för både NEVS och EV Electra.”