I nästan ett sekel har Eton, den svenska skjorttillverkaren, strävat efter att skapa den ultimata skräddarsydda skjortan. Nu väljer Eton att avslöja de välskyddade hemligheterna bakom sin mest ikoniska produkt – den vita skjortan. Detta initiativ syftar till att fira årtionden av passion, hantverk och innovation som har gått in i varje skapelse från Eton.

“Innovation har varit en integrerad del av vårt DNA sedan vår grundande 1928. Genom åren har vi noga förbättrat och förfinat våra skjortor, där precision och detaljer ses som en konstform. Nu, när vi delar med oss av vår ‘blueprint’ till världen, ger vi en insikt inte bara i vår historia utan också den expertis och teknik som definierar oss,” säger David Thörewik, VD för Eton.

Under det senaste århundradet har den vita skjortan förvandlats till ett ikoniskt klädesplagg älskat av allt från innovatörer till affärsmän. Genom att kombinera traditionell skräddarkonst med modern teknologi skapar Eton varje skjorta med omsorg och precision. De använder de finaste materialen och de senaste teknikerna, vilket har resulterat i en nästan 100-årig historia av skjorttillverkning i världsklass.

Annie Petterson, grundare av Eton, sade en gång: “Lämna aldrig över en skjorta förrän du är helt nöjd med den.” Denna princip är fortfarande central för företagets etos. Med publiceringen av “The Eton Blueprint” tar Eton Annies motto till nästa nivå genom att dela med sig av hemligheterna bakom den perfekta vita skjortan i tre centrala delar: tyg, sömnad och passform – var och en avgörande för att skapa den ultimata vita skjortan. Inuti “The Eton Blueprint” återfinns också detaljerade bilder och illustrationer av den perfekta vita skjortan.

“Vissa aspekter av de hemligheter vi delar är välkända bland de ledande varumärkena i vår bransch. Samtidigt är andra detaljer, som vår karakteristiska kragkonstruktion, specifika för Eton och så nära man kan komma ett patent inom vår bransch. Tillsammans berättar de Etons historia om hantverk och innovation – en historia som vi är stolta över att dela med oss av,” tillägger David Thörewik.

Med en närvaro på över 50 marknader och försäljning i några av världens mest exklusiva varuhus och butiker fortsätter Eton att utmana gränserna inom herrmodeindustrin. Genom ständig innovation och en outtröttlig passion för hantverk fortsätter Eton att växa. Efter ett framgångsrikt 2022 fortsätter Eton sitt momentum under 2023, med dubbelciffrig tillväxt och vinstmarginal i det andra kvartalet.

Eton har också upplevt en markant ökning av e-handelsförsäljningen, en ökning på 55,7 % jämfört med föregående år. Med en betydande närvaro i Nordamerika, som stod för 49 % av kvartalets försäljning med en tillväxt på 15 %, rör sig Eton stadigt mot sin vision att bli känt som världens bästa skjorttillverkare.

“The Eton Blueprint” innehåller följande:

 • Detaljerade bilder av skjortans konstruktion.
 • Ett detaljerat mönster av skjortans konstruktion.
 • Information om tyget, sömnaden och passformen, inklusive:
  • Eton använder ekologiskt odlad Supima-bomull med en stapellängd på 36,5 mm från södra Kalifornien, USA. Supima-bomull är känd för sin optiskt vita färg, höga glans och jämnhet.
  • Kragen på en Eton-skjorta är fäst med en dold söm för att minska synliga sömmar på utsidan av skjortan.
  • En Eton-skjorta har en maximal måttavvikelse på 0,5 mm.

Tyg

 • Bomullen som används i skjortans tyg odlas och skördas huvudsakligen i södra Kalifornien, där mekanisk skörd garanterar att tyget behåller sin optiskt vita färg.
 • Eton använder Supima-bomull med en stapellängd på 36,5 mm, vilket ger utmärkt glans och mjukhet jämfört med standardbomull.
 • Genom samarbete med en av världens främsta textilvävare använder Eton Supima-bomullstyger av finaste kvalitet.
 • Materialet är utformat för att återhämta sig snabbt från veck och tvättar, och twill-vävens diagonala struktur ger naturlig flexibilitet och jämnhet.
 • Stabilisering av bomullstyget förbättrar fibrernas naturliga egenskaper och resulterar i en jämnare yta och skrynkelfria skjortor.

Sömnad

 • Kragen är en nyckelkomponent i kvalitetsskjortor. Eton använder en karakteristisk teknik med en dold söm för att minimera synliga sömmar på kragens utsida, vilket ger en ren och felfri look.
 • Kragen är flerskiktad för att uppnå rätt form, med invävt mellanfoder som har två diagonalsömmar i varje ände för att förstärka och skapa en perfekt skarp kant.
 • Eton utför 12 000 stygn per skjorta, vilket inte bara förbättrar skjortans kvalitet och hållbarhet utan också draperingskvaliteten, vilket ger en mer exklusiv känsla.
 • Eton använder tvåhålsknappar, vilket inte bara ger en estetiskt renare look utan även minimerar påfrestningen och risken för veck och rynkor.
 • Knapparna är fastsydda med en glipa på stammen för att undvika onödigt tryck på skjortan.
 • Skjortans sidor har egyptiska sömmar – en dold och vikt söm som är jämn och bekväm för användaren.

Passform

 • Eton-skjortor är kända för sin perfekta passform. Med nästan 100 års erfarenhet och kunskap kan Eton erbjuda en skjorta som passar alla kroppstyper.
 • Företaget erbjuder fyra olika passformer: Super slim, Slim, Contemporary och Classic, för att tillgodose olika kroppar och personliga preferenser.
 • För de som har specifika önskemål erbjuder Eton även skräddarsydda skjortor.
 • När du har hittat din Eton-storlek kan du använda den som referens för alla dina framtida Eton-skjortor.

Med “The Eton Blueprint” öppnar Eton upp dörrarna till sin skjorttillverkningstradition och erbjuder en djupgående förståelse av vad som krävs för att skapa den perfekta vita skjortan. Denna öppenhet vittnar om Etons åtagande att dela sin passion för skräddarkonst och sin vilja att fortsätta vara en av världens främsta skjorttillverkare.