Lagen återinfördes för att motverka organiserad brottslighet, där folkbokföringen till exempel kan användas för att lura till sig bidrag. Men nu åtalas Baldertopparna Erik Selin och Sharam Rahi – som är skrivna på Balders kontor på grund av säkerhetsskäl.

Erik Selin och Sharam Rahi har under lång tid varit skrivna på Balders huvudkontor, på grund av säkerhetsskäl. Duon har även skyddade personuppgifter i folkbokföringsregistret.

– Det har bara varit för att skydda mig och barnen – jag har inte vunnit något på det här, det har tvärtom bara varit krångligt, säger Erik Selin till Dagens Industri.

Di skriver att straffansvar för felaktig folkbokföring återinfördes 2018 efter att ha avskaffats 2013. Regeringens uttalade syfte var att motverka den organiserade brottsligheten, där folkbokföringen används som verktyg för till exempel bidragsbrott.

Di hänvisar till en intervju med justitieminister Morgan Johansson (S), som i en intervju 2018 menade att åtal endast är aktuellt då det finns ett syfte att utnyttja systemet.

Åklagare Alexander Malmgren, som ligger bakom åtalet mot Selin och Rahi, säger till Di:
– Åklagarmyndigheten och myndigheterna i övrigt styrs inte av vad justitieministern säger i en intervju, utan av vad som står i lagen och förarbeten och det är det som jag beaktar i det här fallet. Vad Morgan Johansson gör för bedömning politiskt av detta får du nästan fråga honom.

Enligt Di påstår åklagaren inte att Erik Selin och Sharam Rahi har haft någon vinning av att vara folkbokförda på fel adress. Han påstår inte heller att någon har lidit skada i det enskilda fallet, men att det blir ett samhällsproblem när hundratusentals människor är felaktigt folkbokförda. Skatteverket bedömer att det rör sig om 200 000 personer.

– Reglerna är att jag ska väcka åtal om jag kan förvänta mig en fällande dom, och på det material jag har så förväntar jag mig det, säger åklagaren.

Erik Selin säger till Di att två olika säkerhetsfirmor har gett rådet att inte vara folkbokförda på sina faktiska hemadresser.
– Alla har rekommenderat mig att göra så, säger Selin, som är helt oförstående till åklagarens beslut.
– Vi har fem olika försvarsadvokater som har tittat på det här och ingen förstår nånting, säger han.