Epiroc, en ledande produktivitets- och hållbarhetspartner för gruv- och infrastrukturindustrin, har tecknat avtal om att förvärva Mernok Elektronik (Pty) Ltd, ett sydafrikanskt bolag som tillhandahåller gruvbolag avancerade system för att undvika kollisioner. Med detta förvärv stärker Epiroc sin position som en världsledande leverantör av lösningar inom automation och säkerhet i gruvdrift. 

Mernok Elektronik har sitt huvudkontor i Pretoria, Sydafrika. Bolaget designar och producerar teknik för närhetsdetektering och system för att undvika kollisioner. Systemen uppfyller den högsta branschstandarden (nivå EMESRT Level 9), och kan användas för såväl enstaka maskiner som blandade maskinflottor oavsett tillverkare eller typ av utrustning. Mernok Elektroniks kunder finns främst i Afrika. Systemen minskar avsevärt risken för kollisioner där fordon är inblandade, vilket stärker både operatörernas säkerhet och produktiviteten.

Mernok Elektronik har ungefär 45 anställda och hade intäkter under räkenskapsåret som slutade den 28 februari 2022 om cirka MSEK 50.

“Att undvika kollisioner är avgörande för gruvindustrin för att stärka säkerheten och produktiviteten, och Mernoks avancerade lösningar kompletterar Epirocs befintliga utrustnings- och automationserbjudande väl”, säger Helena Hedblom, Epirocs VD och koncernchef. “Tillsammans kommer vi att tillhandahålla kompletta lösningar för att undvika kollisioner enligt de högsta branschstandardena, och därigenom stödja våra kunder på deras resa mot den säkraste och mest optimala verksamheten. Vi ser fram emot att välkomna det dynamiska Mernok-teamet till Epiroc”.