Några mil söder om Örebro ligger det anrika brukssamhället Svartå med cirka 600 invånare, vackert belägen vid sjön Stor-Björken. Brukssamhället, med anor som sträcker sig flera hundra år tillbaka, har idag fått en ny skepnad till att vara ett populärt resmål för natur- och fisketurism. Nyligen har två entreprenörer även skapat “liv” i orten i form av konferens, restaurang, julbord, bröllop och andra event. 

Historia som sträcker sig tillbaka till 1600-talet

Svartå är till stor del känt för sin historia som sträcker sig nästan 400 år tillbaka i tiden då bergsfogde Jöns Eriksson Grubb fick privilegium att uppföra en hammare i Medskogs ström. I Svartå hade den svenska järnhanteringen sitt avstamp och sedan dess har bruksherrgården Svartå Herrgård byggts, en magnifik byggnad i gustaviansk stil, som enligt många är en av Sveriges vackraste mötesplatser. I tillägg till detta byggdes Villa Lugnsbo, ett vackert hus, beläget endast några hundra meter från Svartå Herrgård. Villa Lugnsbo användes under slutet av 1800-talet av Sveriges dåvarande kung Oscar den II under unionstiden med Norge då han reste fram och tillbaka mellan de båda nationerna.

Här bodde bland annat Oscar den II under unionstiden med Norge.

Det anrika brukssamhället präglas idag av entreprenörskap och företagande

Svartå har idag blivit en ort som folk besöker från olika delar av Sverige. Dels tack vare naturen och fisket och dels tack vare den historia som byn präglas av. I tillägg har entreprenörerna Peter och Annika Svensson skapat “liv” i byn genom att erbjuda konferens, julbord och andra event i Villa Lugnsbo. Det gamla huset som byggdes 1889 med totalt 11 kakelugnar och som tidigare endast var en privat bostad har idag öppnats upp för allmän beskådan. Idag har Oscar den II:s privata sovrum bytts ut till att servera desserter och godis under julbord och fungerar nu även som bröllopssvit. Nu har även konferens- och andra bröllopsgäster möjlighet att ta del av en spektakulär interiör.

– Det märks tydligt att hela byn vill engagera sig i våra projekt vilket glädjer oss. Det har skapats en samhörighet i Svartå som inte riktigt funnits där innan. Villa Lugnsbo har verkligen en speciell, gammal, rustik interiör vilket har lockat många personer även från grannkommunerna, säger Peter Svensson.

i år har Peter och Annika även öppnat upp Sjötullen, ett stort orangeri som bjuder in till trevliga grill- och festkvällar, beläget intill Stor-Björkens yttre kant. Senare i år kommer Sjötullen även kompletteras med restaurang inomhus samt delikatesslanthandel i gammal stil i det gamla hotellet sedan 1800-talet. Orangeriet, som fick besök av landshövdingen under invigningen, har fått turismen i regionen att skjuta i höjden.

– Svartå har tidigare präglats av natur- och fisketurism. Genom att vi har öppnat upp Villa Lugnsbo och Sjötullen så skapar vi nya mötesplatser för invånarna i Svartå att samlas kring. I tillägg så har turismen ökat från andra städer så som Örebro och Kristinehamn, avslutar Peter.

Nyöppnade orangeriet kommer snart kompletteras med restaurang och delikatesslanthandel