Under fredagen skulle den efterlängtade Elitauktionen traditionsenligt äga rum dagen innan elitloppshelgen, där hundra hästar skulle säljas till intresserade köpare. Men auktionen drabbades av tekniska problem i samband med försäljningen av den andra hästen, Com Valentin, vilket tvingade arrangörerna att fatta ett beslut.

Efter en kort överläggning meddelade Sara Lennartsson, Generalsekreterare på ASVT som arrangerar auktionen, att man beslutat att avbryta auktionen och flytta den till en annan tidpunkt. ”Alla hästar får åka hem. Vi gör ett nytt försök på fredag nästa vecka, samma tid”, förklarade Lennartsson i en livesändning.

Den traditionsenliga Elitauktionen är en stor händelse inom hästvärlden och förväntningarna var höga inför årets upplaga. Tyvärr blev det bara möjligt att auktionera ut en enda häst innan de tekniska problemen uppstod på den digitala auktionsportalen.

Efter avbrottet meddelades att auktionen skulle avslutas och att ett nytt försök skulle göras den 2 juni. Dock kommer hästarna inte att vara närvarande vid nästa auktionsförsök. Istället kommer samtliga hästar, som för närvarande är uppstallade vid Infra City strax utanför Stockholm, att få åka tillbaka till sina nuvarande ägare.

Orsaken till de tekniska problemen är ännu inte klarlagd, men arrangörerna misstänker att det kan ha varit en hackerattack i form av en ddos-överbelastningsattack. Mer information om händelsen kommer förhoppningsvis att bli tillgänglig efter utredningen.

Efter att beslutet om avbrottet meddelats i livesändningen ersattes auktionssajten snabbt av ett underhållsmeddelande. Det är Menhammar Online Sales som tillhandahåller den digitala lösningen för auktionen, medan ASVT ansvarar för arrangemanget.